Annons

Hundar tävlar med glädje

Bollebygds brukshundsklubbs sommartävling i agility och hopp bara växer. Lördag och söndag tävlar nästan 1000 hundar i att springa och hoppa en bestämd bana.
Bollebygd • Publicerad 12 juli 2009
Chili med matte Ann Lind från Habo har tagit sig igenom en tunnel och är på väg mot nästa. Gräsmattan är full av publik hela tiden.
Chili med matte Ann Lind från Habo har tagit sig igenom en tunnel och är på väg mot nästa. Gräsmattan är full av publik hela tiden.Foto: Anne Engström
Ekryds Leto Pärlan hoppar med stöd av matte Ellinore Andersson från Göteborg.
Ekryds Leto Pärlan hoppar med stöd av matte Ellinore Andersson från Göteborg.Foto: Anne Engström

Men viktigast av allt är inte att vinna, utan att hundarna tycker att det är kul. Det säger alla hundägare som BT pratar med under lördagens tävling.

Totalt var det 600 anmälda starter lördag och 400 är anmälda till söndagens tävlande.

Annons

På lördagen tävlade klass 1 och på söndagen tävlar klass 2. Man kan tävla i den ena klassen i agility och den andra i hopp om man vill.

Några har strukit sig, kanske av oro för hotande regn, men det blir nästan 1000 starter totalt. Tävlingsledaren Camilla Axelsson har inte en lugn stund.

Bollebygds brukshundsklubb har ordnat sommartävlingen i några år. Det krävs en hel del funktionärer för att dra runt tävlingen, men alla i klubben ställer upp med vad de kan.

Skillnaden mellan hopp och agility är att i agility tillkommer även exempelvis balanshinder och det gäller att hunden sätter tassen på rätt ställe för poäng.

Alla raser tävlar mot varandra, men de delas in efter storlek (small, medium, large) och hindrens höjd anpassas efter storleksklassen. Det gäller att vara snabb runt banan. Maxtiden är snålt tilltagen.

Ibland går det helt fel. Som när en matte ramlar och tappar sin keps och hunden tycker att det är roligare att springa iväg med den än att springa klart banan.

Eller hunden som har så mycket spring i benen att den springer tre varv runt banan i full fart innan matte får in den på rätt spår igen.

- Det roliga med agilityfolket är att de är så positiva, säger Cecilia Stridh i Bollebygds brukshundsklubb som är PR-ansvarig för tävlingen. När de gått i mål kan de säga att det har gått jättebra och tillägga att "jag blev visserligen diskad på tredje hindret, men min hund gjorde jättebra ifrån sig".

När man tävlar i agility är det inte lönt att bli arg på hunden. Positiva rop och uppmuntrande handklappningar är det som får hunden att springa genom rätt tunnel, hoppa över rätt hinder, gå rätt väg i slalomhindret och så vidare.

- Det finns ingen prestige, säger funktionären Ulrika Johansson. Folk har bara kul tillsammans.

Om det inte lyckas den här gången är det bara att komma igen.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons