Annons

Högsäsong för inbrottstjuvar - och för larminstallatörer

Larminstallatörerna har fullt upp. Oron för villainbrott gör att allt fler väljer larm.
Bollebygd • Publicerad 18 juli 2008
För Pär Svensson är villalarmet med allt från inbrottslarm till brandlarm en självklarhet. "Det är en del av huset", säger han.
För Pär Svensson är villalarmet med allt från inbrottslarm till brandlarm en självklarhet. "Det är en del av huset", säger han.Foto: Anne Engström

För Pär Svensson i Bollebygd var det självklart att installera larm när huset byggdes.

Larminstallatören Ketab arbetar över hela Västsverige, men ingenstans har så många valt att installera larm som på Skräddargårdshöjd i Bollebygd.

Annons

– Där installerar vi larm i samband med att husen byggs, säger Kenneth Andersson på Ketab. En husägare skaffar larm och det inspirerar grannarna. Av 26 färdigbyggda hus har 20 larm.

Många installerar annars larm i färdiga hus, men där har han kunnat lägga rör i väggarna för trådbundna larm.

Vitsen med larm är att avskräcka.

– Vi har funnits sedan 1981 och av flera hundra hus där vi har installerat larm har det bara varit inbrott i ett. Det var ett välplanerat inbrott i ett speciellt hus på Marstrand. Tjuvarna började med att slå sönder sirenen, men där hjälpte larmet till ändå genom att polisen fick historiken och kunde se exakt hur tjuvarna rört sig. De åkte fast.

Han säger att inbrotten har ökat i Bollebygd i takt med att hus i Göteborg och Borås blir mer skyddade.

Christer Jonasson på Securitas Direkt Aroundio i Borås har jobbat med villalarm i sju år. Han bekräftar att både villainbrotten och efterfrågan på larm har ökat.

– Men det är ingen drastisk ökning utan en jämnt stigande kurva.

Inget av de hus där han har installerat larm har haft inbrott.

Larmen kan vara kopplade till en larmcentral eller bara larma husägaren. Både Ketab och Securitas märker av att inbrottslarmen allt oftare säljs i kombination med brandlarm och trygghetslarm.

Kenneth Andersson och Christer Jonasson säger att villainbrotten ökar, men inte så mycket som oseriösa dörrknackare som vill sälja larm påstår. Men det bästa är att larma förebyggande i stället för att vänta till ett inbrott har skett.

Annons

Det senaste villainbrottet i centrala Bollebygd skedde i mitten av juni i år och i midsommarhelgen var det några inbrott i Gesebol och Morjhult.

I hela Borås polisområde (Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn) ökade antalet anmälda villainbrott 2007 till 163, från föregående års 129.

Pär Svensson bor i ett relativt nybyggt område i Bollebygd, där det fortfarande byggs hus.

– När vi flyttade in för två år sedan var det ganska få hus på området. Även nu väljer de flesta av grannarna att larma, säger han.

Pär Svensson hade larm även i sin tidigare bostad i Halmstad. Larmsystemet i det nuvarande huset har installerats av Ketab och larmen går till Pro Security, som har en bil i Bollebygd.

– Vi vet att de kan vara på plats snabbt. Om utryckningen tar en halvtimme kan det kvitta med larm.

Inbrottslarmet är uppdelat så att man kan stänga av sensorerna, men ändå ha fönster och dörrar larmade då man är hemma. Sensorerna är inställda så att inte larmet reagerar på de två hundarna. Brandlarmet är förstås på dygnet runt.

– Att ha huset larmat handlar om trygghet, inte om stölder. Vi har inget som inte försäkringen kan ersätta, men känslan av att någon varit inne och rotat vill vi slippa, säger Pär Svensson. För mig är larmet en självklar del av huset.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons