Annons
Företaget Family Food levererar redan sina matkassar med familjens mat för hela veckan och recept till kunder i Borås.
Bollebygd • Publicerad 7 februari 2010
Johan Hellström som är butikskontakt hos Ica Maxi för Family Food tittar tillsammans med Lotta Alberius och Karin Ahlqvist på vad en matkasse kan innehålla när den skickas ut till kunden.
Johan Hellström som är butikskontakt hos Ica Maxi för Family Food tittar tillsammans med Lotta Alberius och Karin Ahlqvist på vad en matkasse kan innehålla när den skickas ut till kunden.Foto: Anne Engström

Nu etablerar sig företaget även i Bollebygd, Hindås och Rävlanda med omnejd.

Så kallade matprenumerationer, där man kan abonnera på tjänsten att få hem hela veckans mat med recept för att laga till den, är en växande trend. Många tycker att det kan vara ganska kul att laga mat, men att tänka ut vad man vill ha och vad man behöver köpa in är tråkigt.

Annons

Det har Lotta Alberius och Karin Ahlqvist, som driver företaget Family Food i Jönköping sedan 2007, tagit fasta på och förser varje vecka en mängd hushåll med vardera två bärkassar med mat till fem middagar för en familj. Från början hade de andra arbeten samtidigt men numera jobbar båda heltid med företaget. Eftersom Lotta Alberius kände till Borås efter att ha pluggat på högskolan där kändes en utvidgning västerut naturlig. Och nu tar företaget steget ännu längre västerut med sin etablering i Bollebygd, Hindås, Rävlanda och Landvetter. Steget är inte enormt eftersom Sandared tills nu varit den västligaste utposten.

Varje kasse innehåller 25–30 varor och kostar 765 kronor i veckan. Det är vardagsmaten det handlar om. Helgens mat får abonnenterna handla själva. Family Food satsar på att ha ekologiska och närproducerade varor. Därför körs inte varorna från Jönköping, utan i varje område etablerar de kontakt med en handlare som får listor på veckans planerade mat och plockar ihop matkassarna. Sedan körs maten ut i kylbil till hushållen.

I Borås är det Ica Maxi som är leverantör och Family Foods kontaktperson Johan Hellström säger att det tar en person nästan en hel åttatimmarsdag att packa alla kassarna. Det har gett butiken ett bra tillskott. Samma butik kommer även att ta hand om leveranserna till Bollebygdsområdet, som inleds denna veckan, så det blir förmodligen jobb för en ytterligare person den dag kassarna packas.

– Man skulle kunna tro att det är ett storstadsfenomen att inte känna att man hinner handla mat, säger Lotta Alberius. Men vi har fått många förfrågningar från Bollebygd med omnejd, så därför kände vi att vi kan etablera oss där också.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons