Annons

Här gömmer sig flera skatter

Bollebygd är fullt av skatter – i många bemärkelser.
Bollebygd • Publicerad 16 januari 2010
Utsikter. Sjögareds berg, enligt legenden hem för trollen.
Utsikter. Sjögareds berg, enligt legenden hem för trollen.Foto: Lokalred-Anne Engström
Shopping. Många unika butiker i Bollebygds centrum.
Shopping. Många unika butiker i Bollebygds centrum.Foto: Lokalred-Anne Engström
Erling Andersson (till höger) har varit en källa till historisk kunskap. Här berättar han för HDK-studenterna Eva Maria Jernsand och Helena Kraff, samhällsbyggnadschef Lisa Brunnström och kommunalrådet Christer Johansson (M) som klipper bandet till utställningen i dag.
Erling Andersson (till höger) har varit en källa till historisk kunskap. Här berättar han för HDK-studenterna Eva Maria Jernsand och Helena Kraff, samhällsbyggnadschef Lisa Brunnström och kommunalrådet Christer Johansson (M) som klipper bandet till utställningen i dag.Foto: Anne Engström
Golf. Hulta Golfklubb, populär i hela Västsverige.
Golf. Hulta Golfklubb, populär i hela Västsverige.Foto: Lokalred-Anne Engström
Natur. Vanna kvarn med sin vackra damm och fältspatsgruva.
Natur. Vanna kvarn med sin vackra damm och fältspatsgruva.Foto: Lokalred-Anne Engström
Foto: Ingen
Bad. Ballasjön, välbesökt på sommaren.
Bad. Ballasjön, välbesökt på sommaren.Foto: Lokalred-Anne Engström

HDK-eleverna Eva Maria Jernsand och Helena Kraff har hittat flera av dem. Nu vill de veta om Bollebygdsborna tycker att de har hittat rätt.

Utställningen ”Bollebygds skatter”, som har vernissage på Galleri Odinslund i Bollebygds bibliotek i dag, är inte bara en sammanfattning av allt man kan hitta i Bollebygd. Det är en avslutning på Eva Maria Jernsands och Helena Kraffs projektarbete på HDK (högskolan för design och konsthantverk på Göteborgs universitet).

Annons

Uppdraget som kommunen kallade ”Ut ur storstadens skugga”, men de båda mastersstudenterna även kallar ”Kom ombord” handlade bland annat om att skapa en tydlig profil för Bollebygd så att kommunen kan vara med på tåget när den nya järnvägen byggs.

Genom en mängd intervjuer och workshops med bland annat kommunens tjänstemän och politiker har de vaskat fram några kärnvärden för kommunen och ett antal visioner för framtiden. Nu ställs resultaten ut för att Bollebygdsborna skall få säga sitt.

– Det är viktigt att det inte kommer en konsult utifrån och presenterar någon storslagen idé som Bollebygdsborna inte känner sig hemma med, säger samhällsbyggnadschef Lisa Brunnström som handlett projektet.

– Det här arbetet handlar om att ta fram något som Bollebygdsborna känner kommer från dem och som de kan ställa sig bakom, säger Eva Maria Jernsand.

De fyra kärnvärdena är stolt, driftig, nära och hållbar. Bollebygdsbon är stolt över sin kommun. Driftigheten visar sig i en mängd företag. Nära står för dels att Bollebygd ligger nära Göteborg och Borås, dels att det är korta beslutsvägar i kommunen. Hållbar handlar om att ta vara på miljön.

– Där kommer bland annat kollektivtrafik in och det är ett av skälen till att järnvägen är viktig.

Eva Maria Jernsand har utifrån det de fått fram skapat tre stycken persona för Bollebygd som presenteras i varsin inspelning som besökarna kan höra. ”Dagens Bollebygdsbo”är inläst av en äkta Bollebygdsbo, ”Framtidens Bollebygdsbo” av en göteborgare och ”Framtidens besökare av en man med engelsk brytning”.

Besökarna får gå en skattjakt i samhället för att visa på Bollebygds skatter. Det kan tolkas på olika sätt – dels bokstavligt som de skatter som enligt legenderna är gömda i Bollebygd, dels som det Bollebygd har att erbjuda en besökare.

På www.bollebygd.se finns en länk till bloggen ”Kom ombord”. Där skriver Eva Maria Jernsand och Helena Kraff om det de kommer fram till.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons