Annons

Han jagar haj – från kajak

Joel Abrahamsson mår illa och får handsvett vid blotta tanken.
Bollebygd • Publicerad 3 augusti 2014
Foto: Privat

I september ska han åka till Andörja i Nordnorge och försöka fånga en 400-kilos haj från sin kajak.

Målet är att kajakfångsten ska bli ett nytt världsrekord. Nuvarande rekordet innehas av en amerikan som drog upp en 227 kilogram tung laxhaj från sin kajak. Håkäringarna, som Joel Abrahamsson har siktet inställt på, väger minst det dubbla.

Annons

Fiskeäventyret i Andörja kommer pågå i en dryg vecka och Joel Abrahamsson räknar med att spendera 16 timmar om dagen i kajaken. Tanken var egentligen att världsrekordförsöket skulle genomföras 2015, men just nu nappar håkäringen som aldrig förr i Andörja.

– På just den platsen har fiskare fått napp efter bara två dagar – tidigare har man kunnat vara ute i fjorton dagar utan att få ett endaste napp. Jag har aldrig hört om så bra fiske! Något har gjort att det är en hög koncentration av håkäringar där just nu.

Planen är att håkäringen, som väger mellan 400 och 1 100 kilo-gram, ska dras upp till ytan vid kajaken som vilken fiskfångst som helst. Betet kan utgöras av en stor fisk, gärna ett halvt sälkadaver som luktar ruttet. Hajen måste hamna så nära kajaken att Joel kan greppa tag i linan intill fisken, först då räknas det som en fångst. Men det gäller att vara snabb och hinna med det innan hajen börjar rulla och vrida sig i vattnet.

Det är inget riskfritt uppdrag. Skulle hajen dra med sig fiskespöet, och följaktligen också Joel, ner i det kalla, mörka vattnet skulle Joel på bara sex, sju meters djup bli tryckskadad och desorienterad.

Joel har därför planerat att sätta ett fem meter långt rep i kajaken, så att kajaken likt en kork ska stoppa färden nedåt i vattnet, utifall att hajen drar med honom ner. Dessutom ska han ha knivar fastsatta på benen för att kunna skära sig loss ifrån fiskespöt, som sitter fast i en sele runt kroppen.

Rädslan och nervositeten är dock ingenting som får Joel på andra tankar.

– Jag vill inte uppskatta en resa förrän jag kommer hem, när jag sitter vid köksbordet med en kopp kaffe och bläddrar igenom bilderna. Annars kan man lika gärna åka till Kanarieöarna.

Joel Abrahamsson lever för fiske. Det började med att han metade mört i sjön Mjörn i Lerums kommun när han var 12 år gammal, och med åren har intresset utvecklats och fångsterna blivit större och större.

– Men känslan är fortfarande samma. Jag tycker det är det roligaste och häftigaste som finns. När jag inte fiskar så tänker jag på fiske, det upptar 100 procent av mina tankar i princip jämt. Det är mer än en livsstil, det är en identitet.

Gemenskapen är en av anledningarna till att Joel trivs med fisket – han har bland annat kontakt med den nuvarande världsrekordhållaren för kajakfiske för att få tips om teknik och taktik.

Annons

– Det går inte att bara veva, det gäller att trötta ut fisken och inte låta den snurra in sig i linan, förklarar han.

Det har han övat på genom att fiska tunga stenar i sjöar hemmavid, så att tekniken ska sitta i ryggmärgen när det väl blir dags.

När det nuvarande världsrekordet togs sköts hajen med hagelgevär innan den mättes. För Joel är det viktigt att fisken inte kommer till skada.

– Jag vill inte döda en tvåhundra år gammal fisk för att ta en bild, säger han.

Till och med kroken är utformad på ett sådant sätt att den ska göra minimal skada – skulle hajen dra av linan rostar kroken bort på några dagar.

Än återstår förberedelser inför resan – utrustning ska testas, tekniker ska nötas in och säkerhetsåtgärder ska förberedas. Joel skriver för svenska och internationella fisketidningar, och med till Andörja ska han ha med sig ett filmteam som ska spela in en dokumentär om världsrekordförsöket. I september gäller det och innan dess är nerverna ständigt närvarande. Dessutom har Joel nyligen blivit pappa, vilket späder på känslorna ytterligare.

– Jag hade ju aldrig bokat in detta om jag vetat att vi skulle få barn, men man måste fullfölja det man har åtagit dig. När jag kommer hem är planen att jag ska försöka ta det lugnt. Då vill jag ta mig tid och verkligen uppleva hur det är att vara förälder.

Men vad händer om du inte får någon fisk?

– Då åker jag igen!

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons