Annons

Han har skrivit fågelmålarens historia

Bertil Larsson började samla material för att skriva om målaren Mosse Stoopendaal i Hindås för 30 år sedan, men flera andra bygdeböcker kom emellan. Nu har han samlat ihop sitt material och på lördag släpps boken.
Hindås • Publicerad 6 december 2019
Fåglar är ett gemensamt intresse för författaren Bertil Larsson och fågelmålaren Mosse Stoopendaal. Bertil Larsson njuter av att boken äntligen är tryckt och klar för lördagens release.
Fåglar är ett gemensamt intresse för författaren Bertil Larsson och fågelmålaren Mosse Stoopendaal. Bertil Larsson njuter av att boken äntligen är tryckt och klar för lördagens release.Foto: Anne Engström

Bertil Larssons intresse för lokalhistoria har resulterat i flera böcker om bygden.

– Mitt intresse för Mosse Stoopendal grundar sig i mitt lokalhistoriska intresse, säger han. När jag flyttade från Dalsland till Hindås slogs jag av hur ”historielöst” Hindås var, i den meningen att det inte fanns mycket dokumentation.

Annons

Sedan dess har både han och andra personer skrivit en del om lokalhistorien. Då han gick runt i stugorna såg han alla tavlor som Mosse Stoopendaal och hans pappa Georg Stoopendaal hade målat.

– De gjorde som många konstnärer på den tiden, bytte till sig bland annat mat och dryck mot sina tavlor. Det är ibland lite svårt att avgöra vem av dem som har målat en tavla, eller för den delen hans mamma som också målade, men i boken har jag bara med bilder som jag är säker på att Mosse har målat.

Stoopendaal är en stor släkt med holländskt ursprung som först kom till Stockholm och sedan flyttade vidare till Jönköping. Mosses familj flyttade till Hindås där familjen bodde på Hindås gård. Många i släkten reste till Amerika. Det gjorde till exempel Georg Stoopendaal, men han blev inte kvar där. Han var illustratör, men även känd för sina målningar av arbetshästar.

Mosse Stoopendaal, som hette Wilhelm Jakob Stoopendaal, levde 1901–1948. Han blev mest känd för sina målningar och skisser av fåglar. Namnet Mosse kommer troligen av att han i början signerade sina tavlor med Moses.

Boken om Mosse Stoopendaal är en mix av biografi och lokalhistoria.

– Jag gjorde de första intervjuerna för 30 år sedan och flera av dem jag intervjuade finns inte längre i livet. Och det som står på Wikipedia om Mosse har jag lagt in. Det var dags att göra allvar av bokplanerna.

Då Mosse Stoopendaal var 17 år gjorde han teckningar till en fågelbok och flera skissböcker finns bevarade, men efter hans död delades vissa böcker och teckningar såldes som separata konstverk.

– Han hade planer på en egen fågelbok, men det är en av de skissböcker som har slaktats.

Mosse Stoopendaal blev ofta förfalskad så Bertil Larsson har varit noga med urvalet.

– Illvilliga tungor påstår att han själv har målat av Bruno Liljefors. Visst finns det en del likheter, men det behöver inte betyda att han har kopierat Liljefors.

Annons

Ett tag såldes Mosse Stoopendaals tavlor väldigt dyrt.

– Då jag började intressera mig för Stoopendaal och gjorde galleribesök var den dyraste tavlan uppe i 395 000 kronor. I dag går de för runt 80 000 kronor på Bukowskis.

I samband med bokreleasen på Hindås station ställer Bertil Larsson även ut några av sina egna fågelfotografier.

Bo Ranman på förlaget Fri Press i Rävlanda har gett ut boken.

– Så länge jag har känt Bertil har han pratat om att skriva en bok om Mosse Stoopendaal, säger han.

– Det är stort att det blev en bok till slut, säger Bertil Larsson. Jag har knappt trott på det själv.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons