Annons

Hälsocoachen lever som hon lär

Bollebygds kommun har fått en hälsocoach. Sofia Nilsson skall inspirera personalen till träning och friskvård. Och hon lever som hon lär - en stor del av hennes tid ägnas åt att träna.
Bollebygd • Publicerad 9 februari 2008
Sofia Nilsson leder ett pass i step up. Hälsa är viktigt för henne även privat.
Sofia Nilsson leder ett pass i step up. Hälsa är viktigt för henne även privat.Foto: Anne Engström
Sofia Nilsson
Sofia NilssonFoto: Anne Engström

Tjänsten som hälsocoach är en ettårig projektanställning på halvtid.

– Jag såg annonsen och kände att det var ett jobb för mig, säger Sofia Nilsson. Jag jobbade tidigare på Volvo i Torslanda med hälsofrämjande arbete, men slutade på grund av pendlingen. Jag ville ha ett liknande jobb närmare hemmet.

Annons

Sofia Nilsson och sambon bor i Sjömarken, så Bollebygd ligger bra till och jobbet kan kombineras med hennes arbete som gruppträningsledare och koordinator för gruppträningen på Onyx i Borås.

Hon har varit arbetsledare i Borås stad, idrottslärare, massör och haft olika ledaruppdrag på friskvårdsanläggningar. Sedan 1996 är hon instruktör i gruppträning.

– Jag halkade in via dansen. På Bäckängsgymnasiet ledde jag dansgrupper och sedan gick jag via dansaerobics till andra gruppträningsformer.

En av de första sakerna Sofia Nilsson gjort som hälsocoach i Bollebygd är att ta fram en hälsostrategi och presentera den för kommunstyrelsen.

– De första stegen i hälsopolicyn är redan avklarade. Kommunen har bland annat friskvårdspeng, ”Kul-peng”, massage, motionskort, arbetsmiljöpolicy och företagshälsovård. Men nu bygger vi på det. Träning är en del av friskvården, men friskvård är så otroligt mycket mer. Och hälsa är mer än bara friskvård.

Bland annat handlar det om att få in hälsostrategier i ledarutvecklingsprogrammet och sätta hälsa på kommunens agenda i alla frågor. I höst skall Sofia Nilsson även se till att det utses och utbildas hälsoinspiratörer på varje arbetsplats inom kommunen. De skall vara frivilligt engagerade, utåtriktade och entusiasmerande personer.

– De kommer att ingå i ett gemensamt nätverk och ha kontakt med mig, säger Sofia Nilsson.

Hälsoinspiratören skall driva hälso- och friskvårdsfrågor på sin arbetsplats och stimulera sina arbetskamrater till hälsofrämjande.

– Vi har medarbetarnas önskemål i fokus. De vet själva vad som får dem att må bra.

Mycket är redan positivt. Medarbetarenkäten visar på en minskad frånvaro från 9,3 procent 2004 till 6,8 procent 2007. 72 procent svarar att Bollebygds kommun är en bra arbetsgivare, mot 43 procent 2004. Andelen som känner glädje i att gå till jobbet är uppe i 90 procent.

Annons

Sofia Nilsson säger att hälsa är en helhet. Både arbetsmiljö och friskvård har betydelse.

– Hälsoperspektivet skall vara med i konsekvensbeskrivningar av förändringar. Hälsa skall även tas med i medarbetarsamtalen. Chefer måste våga prata om hälsa och följa upp det som kommer fram.

Ett mål som Sofia Nilsson har är att sätta upp kriterier för en årlig hälsodiplomering av arbetsplatserna inom kommunen.

Närbild

Namn: Sofia Nilsson

Ålder: 31 år.

Bor: Villa i Sjömarken.

Familj: Sambo.

Intressen: Friskvård och träning, inredning, bygger till huset så det tar mycket av fritiden.

Arbete: Hälsocoach i Bollebygds kommun, gruppträningsledare och koordinator för gruppträningen hos Onyx i Borås.

----------------------------------

Bollebygds hälsostrategi

Detta har Bollebygd gjort hittills:

Steg 1: Ökad insikt i ledningen, attraktiv arbetsplats, SAM (systematiskt arbetsmiljöarbete), FAS 05 (förnyelse–arbetsmiljö-samverkan), arbetsmiljöpolicy, företagshälsovård, Falck Healthcare.

Steg 2: Årlig medarbetarenkät, arbetsmiljömål, etablera SAM-rutiner, ledarutvecklingsprogram, friskvårdspeng, motionskort, ”Kul-peng”, utvecklingspeng för arbetslag, hälsoundersökningar (särskilda grupper).

Steg 3: Ny projektledartjänst hälsocoach, utvärdering av SAM.

Detta vill Bollebygd göra:

Steg 4: Hälsomål, förankring i ledningsgrupperna, hälsostrategi i ledarutvecklingsprogrammet, ledarskapsenkäter, hälsa på agendan, hälsoenkäter/-profiler årligen med mera.

Steg 5: Utse och utbilda hälsoinspiratörer, skapa nätverk, hälsa i medarbetarsamtalet, hälsodiplomerade arbetsplatser.

Steg 6: Utse kommunens mest hälsofrämjande arbetsplats årligen, friskträningsprogram (rehabilitering), utökat utbud av friskvårdsaktiviteter.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons