Annons

Full fart i egna Vasaloppet

Ett 90-tal barn startade i Barnens Vasalopp hos Hindås SK på söndagen. Arrangörerna har haft en kanonvinter.
Bollebygd • Publicerad 22 februari 2010
Systrarna Wilma och Moa Harrysson efter målgången med blåbärsoppa runt munnarna och medaljerna på plats.
Systrarna Wilma och Moa Harrysson efter målgången med blåbärsoppa runt munnarna och medaljerna på plats.Foto: Anne Engström
Barnens Vasalopp i Hindås lockade ett 90-tal barn. Här går starten för 700 meter och 900 meter.
Barnens Vasalopp i Hindås lockade ett 90-tal barn. Här går starten för 700 meter och 900 meter.Foto: Anne Engström

Första starten var för de allra minsta barnen, upp till 5 år, som bara skulle åka 300 meter i spåret kring Hindås SK:s klubbstuga. Andra och tredje starten var för dem som skulle åka 700 meter eller 900 meter och att det fick bli två starter för dem berodde på att låneskidorna inte räckte till.

Flera snöfattiga vintrar på rad har gjort att många barn inte har egna skidor, utan i stället finns det ett antal skidpar till utlåning hos Hindås SK. De som inte fick sin storlek på pjäxor direkt fick vänta tills det första gänget åkt så att det kom tillbaka skidor och pjäxor till stugan.

Annons

Först i mål på 700-metersbanan var Wilma Harrysson, 7 år. Hon och systern Moa Harrysson, 5 år, tyckte att loppet var jättekul, sade de när de kom i mål med blåbärssoppa runt munnarna och fick på sig sina medaljer. Det var deras andra skidlopp och de hade inga problem att ta sig runt.

Janne Höglund är klubbens spåransvariga och fick även rycka in som speaker i går. Han kunde inte vara mer nöjd.

– Detta är det fjärde loppet vi ordnar i år och vi har beredskap för fler, säger han. Det gäller att utnyttja läget när det kommer så mycket snö. Men det var tur att vi inte skulle ha Barnens Vasalopp på lördagen, i snöovädret.

Han och ett antal till i klubben var ute till 20-tiden på lördagskvällen och gjorde i ordning spåren efter lördagens snöfall och sedan fick de gå ut igen i går morse och fixa det sista inför starten.

I går var första gången Hindås SK ordnade Barnens Vasalopp och det gjordes i samarbete med Svenska skidförbundet. 100 medaljer väntade på att delas ut till barnen när de gick i mål och det behövdes nästan. När alla starterna hade gått närmade sig antalet startande ett 90-tal, men klubben hade öppet stugan till klockan 16 och lovade att om några barn kom senare på dagen skulle det bli en medalj för dem också.

Tidigare i år har klubben ordnat Trettondedagsloppet, Kvällscupen för ungdomar, en DM-stafett med 43 lag och alltså i går Barnens Vasalopp. På onsdag blir det skiathlon med fem kilometer klassisk åkning och fem kilometer skate.

Janne Höglund hoppas att klubben kan fånga upp ungdomarna nu. De flesta skidklubbar har tappat de unga på grund av de snöfattiga vintrarna. Hindås SK har tillgång till konstsnö från Hindåsgårdens snökanoner, men i år hade de kunnat klara sig helt på natursnön.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons