Annons

Forskare: Äldre kan dra nytta

– Kroppen är träningsbar även långt upp i åldrarna och även de som är i 90-årsåldern kan träna med goda resultat så länge man inte har ledsmärtor, säger medicine doktor Gunnar Grimby, professor emeritus vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Bollebygd • Publicerad 21 september 2014

Gunnar Grimby har tidigare forskat på olika aspekter av träning och är fortfarande vid 81 år aktiv i verksamheten vid institutionen. Den forskning som gjorts visar att fysisk aktivitet och träning har effekt. Även om ärftliga faktorer och det biologiska åldrandet påverkar hur vi åldras, kan det modifieras i betydande grad genom fysisk aktivitet.

– Visst åldrande sker alltid, men en del av den svaghet som man kan se hos äldre personer består inte enbart av åldrande utan av ren oträning, säger han.

Annons

Det krävs bara måttliga mängder träning för att få effekt på styrkan. Samma sak gäller för konditionen.

– Man kanske inte kan träna själva hjärtfunktionen, men man kan ändå öka konditionen i viss mån. En promenad i rask takt på 30 minuter per dag räcker långt.

Han går själv cirka 30 minuter per dag och på vintern åker han långfärdsskridskor eller skidor. På sommaren ror han eller seglar och hela året är han aktiv med barnbarnen.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller som eBT.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons