Annons

För svårt att välja vårdplats

Hur svårt skall det vara att byta vårdcentral? En man i Hindås har JO-anmält Västra Götalandsregionen för hanteringen av ett brev om vårdcentralsval.
Bollebygd • Publicerad 4 januari 2008

HINDÅS. Mannens far är 91 år och bor med hemhjälp i eget hushåll. Sonen, som gjort anmälan, bor i grannhuset.

91-åringen bodde tidigare i eget hus i Göteborg, men flyttade tillsammans med sonens familj till en fastighet i Hindås med två hus, lämplig för generationsboende. 91-åringen skrevs då in på vårdcentralen i Hindås, som var närmast. Men i oktober 2007 ringde en distriktssköterska och föreslog att han skulle skrivas in på vårdcentralen i Bollebygd i stället, eftersom fastigheten ligger i Bollebygds kommun och hemtjänsten kommer från Bollebygd. Familjen accepterade och en blankett för byte kom hem.

Annons

När den skulle skickas in fanns ingen adress att skicka den till, så sonen skrev en adress inom regionen som bland annat används när man vill veta vilka personuppgifter som finns registrerade och skickade iväg blanketten.

Någon gång i november kommer brevet i retur med orden "fel adress". Av uppgifter inuti brevet framgår att det öppnats på regionkansliet och returnerats.

Sonen anmäler nu hanteringen till JO. Han anser att eftersom det av blanketten framgår att den skulle till Västra Götalandsregionen borde den ha kunnat vidarebefordras till rätt enhet. Han vill att JO granskar om Västra Götalandsregionens rutiner försvårar anmälan om byte av vårdcentral på ett orimligt sätt och att JO granskar hanteringen av pappans val.

Familjen vet fortfarande inte vad som är rätt adress för blanketten.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons