Annons

Flest boklån i Bollebygd

Bollebygdsborna lånar mest litteratur och annan media per invånare i hela Västra Götaland, visar statistik från Svensk Biblioteksförening.
Bollebygd • Publicerad 8 september 2010
Pernilla Wakman Sjögren registrerar Per Christer Nilsons lån av en hög med talböcker.
Pernilla Wakman Sjögren registrerar Per Christer Nilsons lån av en hög med talböcker.Foto: Anne Engström

Ett bra utbud på biblioteket är en stor del av förklaringen.

Bollebygds bibliotek har även tidigare år legat högt i utlåningsligan. Utlåningen har i några år legat på andra eller tredje plats, men i år tog Bollebygd klivet upp till förstaplatsen.

Annons

– Det är väldigt roligt att se att vi lyckas så bra, säger Anita Hedén, bibliotekarie på huvudbiblioteket. Det hänger till stor del på att vi köper mycket nytt som folk vill ha och har ett fräscht bestånd i våra bibliotek.

Bland det som lånas ut finns en del kurslitteratur för vuxenstuderande på bland annat lärar- och vårdutbildningar, men en annan stor post är talböcker som blivit riktigt populära i Bollebygd.

Till och med 2009 har Bollebygds bibliotek haft bra resurser till bok- och mediainköp. 2010 bantades det en del, men man ser fortfarande till att prioritera mediainköp så som man alltid har gjort. Det skall finnas nya och fräscha böcker i biblioteket jämsides med klassikerna som man hoppas lotsa in besökarna på också.

Per Christer Nilson från Hindås checkar ut en hög med talböcker hos bibliotekarien Pernilla Wakman Sjögren. Han berömmer Bollebygds bibliotek.

– Jag är här ofta och lånar mycket, främst talböcker, säger han. Det är perfekt att ha på mp3-spelaren medan man är ute och går, jobbar i trädgården eller något annat.

Han säger att Bollebygds bibliotek är perfekt och har en väldigt trevlig och hjälpsam personal.

– Det är viktigt att hålla biblioteken vid liv och gå dit och låna böcker och sprida läsglädje. Speciellt viktigt är det att få unga att börja läsa och få in vanan att ta fram en bok. Det absolut bästa är att hålla i en bok, bläddra i den, läsa och låta sin fantasi måla upp en bild av skeendet i boken.

Västra Götaland 2009

Placering efter antal lån per invånare:

1 Bollebygd, 3 Borås, 4 Härryda, 8 Mark, 11 Svenljunga, 13 Tranemo, 18 Ulricehamn, 27 Herrljunga, 39 Vårgårda.

Placering efter antal besök per invånare:

2 Härryda, 11 Herrljunga, 12 Mark, 19 Vårgårda, 32 Bollebygd, 33 Svenljunga, 43 Ulricehamn, 45 Borås, 46 Tranemo.

Placering efter antal nyförvärvade böcker per invånare:

4 Bollebygd, 5 Vårgårda, 11 Svenljunga, 16 Herrljunga, 18 Ulricehamn, 20 Borås, 25 Härryda, 29 Mark, 33 Tranemo.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons