Annons

Fina smala snitt med vatten

Vattenskärning är en av de snabbast växande skärteknikerna. Med 1,2 miljoner kronor i forsknings- och utvecklingspengar från Vinnova skall Finecut AB utveckla sin mikroteknik.
Bollebygd • Publicerad 15 juli 2008
Ett exempel på precisionen i abrasiv vattenskärning. Drakfiguren har skurits ut ur metallplattan.
Ett exempel på precisionen i abrasiv vattenskärning. Drakfiguren har skurits ut ur metallplattan.Foto: Anne Engström
Finecuts vd Christian Öjmertz och hans kompanjoner arbetar nu med att få ner dimensionen på blästersanden som används vid vattenskärningen. Påsen till höger innehåller betydligt finare korn än den till vänster.
Finecuts vd Christian Öjmertz och hans kompanjoner arbetar nu med att få ner dimensionen på blästersanden som används vid vattenskärningen. Påsen till höger innehåller betydligt finare korn än den till vänster.Foto: Anne Engström

Christian Öjmertz i Rävlanda är vd i Finecut AB i Bollebygd som han äger tillsammans med Jan Ryd i Ronneby samt senaste delägaren Don Miller i England. Företaget har bara funnits i drygt två år, men tillsammans har delägarna många års erfarenhet.

Christian Öjmertz, teknologie doktor i vattenskärning, var forskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg i 16 år innan han sade upp sig för två år sedan för att utveckla idéer han burit på.

Annons

Jan Ryd var med och utvecklade den första vattenskärningsmaskinen som sedan 1976 skär pussel på Kärnan. Från 1993 och framåt har han byggt upp sitt eget företag Water Jet Sweden AB som i dag med en omsättning på 250 miljoner kronor och cirka 100 anställda är bland de ledande i Europa.

Don Miller, på Miller Innovations i England, har jobbat i över 40 år med fluidteknik och har tillfört flera patent för mikroskärprocessen.

– Genom honom fick vi tillgång till teknik som klarar att skära ända ner till 0,05 millimeter, säger Christian Öjmertz. Vi satsar på att klara 0,10 millimeter i Finecuts första maskin.

Företagets specialitet är abrasiv vattenskärning (se faktaruta).

För att nå ner till så smala snitt skall företaget nu utveckla abrasivmedlen (mycket finkornig blästersand).

– Då man kommer ner i för liten kornstorlek börjar de bete sig som bakpulver och klumpa ihop sig.

Ett annat led i Finecuts utveckling är att lansera processen i ny form. Företaget har tagit hjälp av industridesigners för att ta fram en maskin där skärbord, styrenhet och pump är integrerade.

En studie i Kalifornien, USA visade att vattenskärningsbranschen växer med elva procent per år och marknadsledande aktörer bedömer att abrasiv vattenskärning bara nått fem–tio procent av sina potentiella användare.

– Det finns många tillverkare av vanliga vattenskärningsmaskiner i världen. Med vårt unika maskinkoncept finner vi nya marknader. Kan vi dessutom komma ner i 0,10 millimeter snittbredd blir vi tekniskt lednade inom miniatyrbearbetning med abrasiv vattenstråle.

Vattenskärning 1972-73 kom de första tillämpningarna av vattenskärning. Vattnet utsätts för 4000 bar i tryck och komprimeras 12 procent. Vattenstrålen är så snabb och smal att det man skär inte blir vått.Fördelen är att man kan skära både mjuka och hårda material. Med vatten kan man skära mjukt skumgummi, men lika gärna hårda material som glasfiber och armerad plast.

Abrasiv vattenskärning 1983 kom den första industriella tillämpningen av abrasiva vattenstrålar. Det gick att öka effekten av vattenskärningen genom att låta vattenstrålen ta med sig slipmedel (abrasivmedel).Det intressanta med abrasiv vattenskärning är att den kan skära flera olika material med samma teknik. Man kan exempelvis skära genom rostfritt stål, kakel, mässing, trä, titan, gummi, koppar, granit och aluminium samtidigt. Det finns andra tekniker som klarar att skära vart och ett av materialen, men ingen som klarar alla.Fördelen är att vattenskärning är en helt kall process. Vissa material, som härdad plåt och titan, skadas av laser eftersom upphettningen förstör dem. Det värmepåverkade materialet måste då tas bort i en kostsam efteroperation.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons