Annons

Fackordförande på besök i Töllsjö: ”Jag är orolig för skolan”

Förskolan och skolan i Töllsjö tampas med samma saker som skolor på större orter, men har den lilla ortens fördel att vara mer flexibla i sina lösningar. I veckan visade lärarna i Bollebygds kommun upp Töllsjö för Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Töllsjö • Publicerad 26 september 2019
Johanna Jaara Åstrand guidas runt förskolan i Töllsjö och har mycket att prata om med Annika Jonshede, Linda Andersson, Annelie Fischer, Karin Lindgren och Caroline Wermäng.
Johanna Jaara Åstrand guidas runt förskolan i Töllsjö och har mycket att prata om med Annika Jonshede, Linda Andersson, Annelie Fischer, Karin Lindgren och Caroline Wermäng.Foto: Anne Engström

Johanna Jaara Åstrand är i Västsverige hela veckan för att delta på bokmässan i Göteborg och då passar det bra att besöka sina medlemmar. I Bollebygds kommun kom förslaget att besöka Töllsjö. Hon har även besökt Lerum i början av veckan.

– Vi ville gärna visa upp den lilla ortens skola, säger Töllsjös förskolerektor Linda Andersson.

Annons

Hon berättade att Töllsjö nyligen har omorganiserat förskolan på personalens initiativ med grupper indelade efter ålder. För något år sedan tvingades förskolan stänga en avdelning och minska på personalen eftersom Töllsjö med sina drygt 1 200 invånare är den enda ort i kommunen där inte barnantalet ökar.

Linda Andersson säger att hon har haft bra stöd av utbildningschef Annelie Fischer och kommunens HR-specialist Caroline Wermäng, speciellt vid nedskärningar.

– Vi startade dialogen tidigt i personalgruppen. En ny organisation måste få ta tid. Kraften i den lilla kommunen ligger i att vi är nära varandra och har en bra dialog, säger Linda Andersson.

– Då vi hörde att förbundsordföranden skulle komma ville vi visa att vi har ett arbetssätt som fungerar, säger Annika Jonshede. Då man bor och arbetar i samma kommun har man viss förståelse för att ekonomin sätter vissa ramar, men självklart vill vi som alla ha mer resurser.

Annika Jonshede visar en del av skörden från barnens köksträdgård för Johanna Jaara Åstrand.
Annika Jonshede visar en del av skörden från barnens köksträdgård för Johanna Jaara Åstrand.Foto: Anne Engström

Annika Jonshede är en av kommunens försteförskollärare och arbetar i Töllsjö. Totalt har Bollebygd fyra, varav två i Töllsjö.

– Det är en satsning som vi har valt att göra trots att vi inte får statsbidrag till det, säger utbildningschef Annelie Fischer.

Annika Jonshede tog upp frågan om stress, som hon menar inte är något större problem just i Töllsjö men drabbar många i läraryrket.

– Vi ser i statistiken att lärare och förskollärare sticker ut i fråga om hög arbetsbelastning, säger Johanna Jaara Åstrand. Under tiden då Ylva Johansson var minister hade hon fokus på ”relationsyrken” och jag fick säga till henne att det är inte relationerna som är problemet. Lärare och förskollärare har ju valt yrket för att vi vill vara med barnen och eleverna. Det är samvetsstressen, när man inte får ägna tiden till det som spelar roll för barn och elevers lärande, som är problemet.

– Just i Bollebygd är det snarare vård- och omsorgspersonal som sticker ut i fråga om sjukfrånvaro, säger Annelie Fischer. Men det måste finnas en balans mellan krav och resurser. Staten lägger på skolan nya krav, men tillför inte mer resurser.

Annika Jonshede säger att stora barngrupper är ett problem.

Annons

– Det hjälper inte att peta in fler vuxna i gruppen, säger hon. Då blir det bara fler personer i samma rum.

– Jag är orolig för skolan, säger Johanna Jaara Åstrand. Den senaste statsbudgeten innebär minskade resurser ute i verksamheterna. På förskolorna märks det genom att barngruppernas storlek ökar. Det är en ödesfråga att få fart på finansieringen. Kommunen har inga andra möjligheter att öka intäkterna än att höja skatten. Men staten har pengar och måste ta ett större ansvar för att säkra grundfinansieringen. Förskola och skola måste prioriteras först.

Annelie Fischer säger att skolorna i Bollebygds kommun i allmänhet visar bra resultat i jämförelse med andra kommuner.

– Men den stora utmaningen är kompetensförsörjningen. Det är både svårt att få nya lärare och att behålla dem, även om vi har sluppit den värsta löneturismen. Vi har en hög andel behöriga lärare nu, men då de går i pension finns det inte tillräckligt många utbildade.

– Skulle vi utbilda bort personalbristen skulle två tredjedelar av dem som tar studenten de närmaste åren behöva gå lärarutbildning, säger Johanna Jaara Åstrand. Det är orimligt. Det man kan göra är att möjliggöra för fler att kombinera arbete och studier samt se till att de som har halvfärdiga utbildningar slutför dem, många har bara en termin kvar.

Förskollärare Karin Lindgren och rektor Linda Andersson visar Johanna Jaara Åstrand hur de har skapat rum i rummet.
Förskollärare Karin Lindgren och rektor Linda Andersson visar Johanna Jaara Åstrand hur de har skapat rum i rummet.Foto: Anne Engström
Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons