Annons
När den politiska majoriteten i Borås vill införa enhetstaxa kan det innebära att de som åker i tätorten får betala mer för sina resor än vad de gör i dag.
Bollebygd • Publicerad 2 december 2008

Kommunstyrelsen antog i går ett förslag som innebär att man vänder sig till Västtrafik och begär att få en beräkning av vad det skulle kosta om Borås inför en enhetstaxa på 400 kronor för vuxna och 300 kronor för ungdom.

Detta innebär att omkring 6 000 resenärer, som åker inom tätorten, får höjd taxa, medan omkring 1 000 resenärer, som åker med kommunkort får sänkt taxa.

Annons

– Vi konstaterar att det finns ett visst utrymme i budgeten och konstaterar att det kan se annorlunda ut när beslutet skall tas, sa kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (m) när förslaget kom upp på kommunstyrelsen.

Men förslaget väckte stark kritik från oppositionen. Det är viktigt att satsa på enhetstaxa, men inte att chockhöja den, tycker kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Olsson (s).

– Göteborg sänker sitt pris för att få fler att åka kollektivt. Det här är märkligt när andra satsar på att sänka priset.

Socialdemokraterna vill i stället att Borås inför en enhetstaxa där priset blir 380 kronor för periodkorten. Något som enligt beräkningar skulle kosta 12 miljoner kronor om året.

Om majoritetens förslag går genom så innebär det en höjning med över 10 procent eller med 40 kronor nästa år för den som åker i tätorten, menar Ulf Olsson. Ordinarie höjning är till 400 kronor och dessutom har det beslutats om ytterligare en prishöjning med 20 kronor.

– För en familj bestående av två vuxna och två ungdomar som åker buss innebär det 2 000 kronor mer per år, säger han.

Det är märkligt att oppositionen har synpunkter på vilket underlag vi vill ha, menar Ulrik Nilsson.

– Det här är inte detsamma som att vi vill chockhöja taxan. Det är inte orimligt att begära in kostnaden för ett förslag där vi lägger oss mittemellan.

Lennart Andreasson (v) har ett annat förslag. Han vill hellre sänka periodkorten med 50 kronor.

Så här mycket kostar resorna i dag i Borås, Göteborg, Trollhättan och Skövde.

Kommunkort: Borås, Trollhättan, Skövde: 540 kronor för vuxna, 405 kronor för ungdom.

Göteborg: 415 kronor för vuxna, 310 kronor för ungdom.

Tätortskort: Borås och Trollhättan: 380 kronor för vuxna, 285 kronor för ungdom (Trollhättans tätortskort gäller även i Vänersborg)

Skövde: 345 kronor för vuxna, 260 kronor för ungdom.

Göteborg har inget särskilt tätortskort. Kommunkortet gäller för alla.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons