Annons

En plats för läkande krafter

Aita Veetmohi Päts är på väg att förverkliga en dröm. I Tubbared, mellan Bollebygd och Hindås, hittade hon den perfekta platsen för en kursgård med inriktning på bland annat Tai chi, medicinsk Qi gong, meditation och kroppskännedom.
Bollebygd • Publicerad 4 januari 2004
Aita Päts har får för att hålla markerna öppna. Här presenterar hon dem för grannarna Janne och Maria Kjellman samt besökande vännerna Hearthur Solkonung med sonen Elias (skymd) och Anurati Lüning.
Aita Päts har får för att hålla markerna öppna. Här presenterar hon dem för grannarna Janne och Maria Kjellman samt besökande vännerna Hearthur Solkonung med sonen Elias (skymd) och Anurati Lüning.Foto: Anne Engström

För fyra år sedan, på Nya Zeeland, fick Aita Päts en insikt om att hon skulle ägna sitt liv åt att förmedla kunskap om livskraft.

– Jag kände att jag är en av dem som skall bidra till att höja medvetenheten på jorden.

Annons

Aita Päts är troende, men utan att tillhöra en religion. Hon tror på en kraft som förenar himmel, jord och människa.

– Förr hade vi kontakt med den kraft som finns i allt levande och som naturfolken fortfarande känner till. Idag har vi tagit avstånd från naturen och det bidrar till sjukdomar. Det är aldrig för sent att få kontakt med kraften igen.

En stark naturkraft

Aita Päts började leta i trakterna runt Göteborg efter en plats med stark naturkraft. På Ekgården, med anor från 1600-talet, hittade hon just det. Huvudbyggnaden från 1909 ligger på en kulle med utsikt över sjön och på gården växer en väldig ek som gett platsen dess namn.

Nyligen fick hon positivt förhandsbesked om bygglov för att göra om maskinhallen till en sal för tai chi, Qi gong och meditation. I ladan skall hon isolera loftet för att få ytterligare inkvartering.

Till hösten hoppas hon komma igång med kurser i salen. Redan har hon mottagning för enskilda inom personlig utveckling, mass-

age, healing och djupavslappning samt kurser i gästhuset. Tanken är att erbjuda en fridfull plats i naturen för rekreation, reflektion och återhämtning.

De senaste sju–åtta åren har Aita Päts själv sökt mycket efter att ha gått in i väggen då hon jobbade hårt i eget företag och blev ensam med barnen efter en skilsmässa.

– Jag var som ett batteri som laddats ur. Idag kan jag lära ut hur man känner sina begränsningar. Jag är en envis person som inte gärna ger upp, och det tog lång tid att komma tillbaka.

Erfaren utövare

Annons

Hon har gått kurser både i Sverige och utlandet, och är utbildad terapeut inom TCM, Body Harmony och hypnoterapi samt instruktör i Tai chi och Qi gong. Från Indien har hon fått sitt indiska namn Veetmohi, som betyder ”be-yond attachment”.

– Det är ett stort steg för varje människa att ta itu med de tankar som väcks i ens eget sinne. Man har ett val hur man förhåller sig i varje situation. Om vi hade bättre kontakt med vårt inre hade vi haft en bättre värld. Krig, svält och miljöförstöring är inte naturligt.

Det är ett vågspel att satsa allt i en kursgård.

– Ibland känns det övermäktigt. Då jag ger mig själv tid att meditera och träna Qi gong känner jag att jag kommer att klara det. Jag har inte behov av något lyxliv utan vill låta mitt kapital arbeta för något som kommer mänskligheten till gagn.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons