Annons

Debatt om texten i motion

Kan kommunfullmäktige stoppa en motion? Det blev föremål för debatt i Bollebygds fullmäktige efter att Vänstern haft invändningar mot formuleringar i en Sverigedemokratisk motion.
Bollebygd • Publicerad 15 september 2010

Motionen, som lämnats in av Fredrik Lind (SD) handlade om att Bollebygds kommun borde ha ett mångkulturellt bokslut som en del i budgeten för att visa vilka kostnader och konsekvenser det innebär för kommunen att ta emot flyktingar.

Motionen avslogs på senaste fullmäktige med endast en röst emot – Fredrik Linds egen. Men debatten kom inte främst att handla om förslaget, utan om hur motionen skrivits.

Annons

I motionen citerades ett stycke ur en Vänstermotion på riksnivå där Vänstern vill att landstingen tillförs extra resurser för asylsökandes sjukvård. Fredrik Lind skriver att ”till och med Vänsterpartiets representanter inser att invandringen slukar enorma resurser”.

– Det enda positiva i motionen är den stulna texten från V, resten är rasistiskt dravel, sade Tomas Ridell (V).

På det replikerade Fredrik Lind att om man ifrågasätter kostnader blir man genast kallad rasist.

Christer Johansson (M), Barbro Ridell (V), Peter Rosholm (S), Bente Johansson (M) och Elisabeth Thudén (MP) yrkade avslag på motionen.

Kommunfullmäktiges ordförande Gun-Britt Ottosson (M) sade att alla har rätt att motionera, vilket Peter Rosholm modifierade genom att säga att man faktiskt kan stoppa en motion – om den inte handlar om kommunala angelägenheter.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons