Annons

C: Fler vattentäkter behövs i Bollebygd

Bollebygd är sårbart om något händer med Backa vattentäkt.
Bollebygd • Publicerad 29 mars 2011
Backa vattentäkt är den enda fungerande grundvattentäkten i Bollebygd.
Backa vattentäkt är den enda fungerande grundvattentäkten i Bollebygd.Foto: Anne Engström

Händelsen i Östersund med det förstörda dricksvattnet har fått tre centerpartister att tänka till. I en motion föreslår de att kommunen skall ta fram nya reservvattentäkter.

Motionen till kommunfullmäktige är skriven av Roland Andersson (C), Yvonne Andrén (C) och Fredrik Olofsson (C). De har redan tidigare diskuterat behovet av nya reservvattentäkter i Bollebygd, men händelserna med förorenat vatten i Östersund aktualiserade frågan.

Annons

I motionen föreslår de att kommunfullmäktige ger tekniska kontoret i uppdrag att utreda och lämna förslag på möjliga sätt att klara vattenförsörjningen om någon av kommunens vattentäkter skulle bli otjänlig.

Bland tänkbara förslag finns att rusta upp den gamla vattentäkten nära Bollebygds centrum eller att koppla ihop Bollebygd med Borås via vattenledningen i Olsfors/Hultafors.

När det gäller Töllsjö behövs också en ny reservvattentäkt.

Det handlar om kommuninvånarnas trygghet, påpekar de.

– Vattentäkten vid Backa i Bollebygd är sårbar, säger Roland Andersson. Det finns ingen fungerande reservvattentäkt.

Han säger att den gamla vattentäkten vid ån nära Shell i riktning mot Höga är eftersatt.

– Den var byns enda vattentäkt från början, men då samhället växte och den blev för liten inrättades en ny vid Backa. Sedan dess har vattentäkten vid Shell inte skötts så bra. Pumpen är inte provad på länge och det är troligt att den inte längre fungerar.

Töllsjös vattentäkt består av en grävd brunn på skolgården. Den har fungerat sedan 1958, men behöver troligen ersättas eftersom den ligger illa till nu då samhället växt. Men i Töllsjö är det inget problem, enligt Roland Andersson, eftersom det redan är en ny vattentäkt på gång.

Idén att ge Bollebygd reservtillgång på vatten genom att koppla ihop ledningarna med ledningen i Olsfors bygger på att man väljer lösningen att bygga en ledning mellan Bollebygd och Olsfors för att tillgodose Olsfors vattenförsörjning. Då kan ledningen användas även åt motsatt håll. Mycket talar för att det blir den lösningen, eftersom andra lösningar som prövats för att förse Olsfors/Hultafors med vatten inte har fallit väl ut.

 En vattentäkt är en naturlig sötvattenförekomst som utnyttjas till vattenförsörjning. Det kan vara en ytvattentäkt (insjö, vattendrag och liknande) eller en grundvattentäkt (grundvatten, källa, brunn och liknade). Backa vattentäkt och vattentäkten i Töllsjö är båda grundvattentäkter, medan Olsfors/Hultafors får sitt vatten från Borås som har en ytvattentäkt.

 För att säkerställa att dricksvattnet är av god kvalitet kan området runt en vattentäkt skyddas av ett vattenskyddsområde. Restriktioner gäller för schaktningsarbeten, bergvärme, spridning av gödsel och bekämpningsmedel med mera.

 Hela tillrinningsområdet till vattenförekomsten bör utgöra vattenskyddsområde. Normalt inrättas ett brunnsområde, där endast vattenverksamhet får förekomma, samt en primär skyddszon och en sekundär skyddszon och vanligen också en tertiär skyddszon.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons