Annons

Boråsgymnasierna dubbelt så populära som Hulebäck

Allt fler Bollebygdsnior väljer gymnasieskolor i Borås framför Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke.
Bollebygd • Publicerad 17 maj 2008

Tidigare har Bollebygdseleverna fördelat sig ganska jämnt mellan Boråsgymnasierna och Hulebäcksgymnasiet, men sedan två år väljer ungefär dubbelt så många Borås.

Studievägledare Jessica Lindh på Bollebygdsskolan säger att då hon började för fem år sedan valde eleverna ungefär 50–50 fördelat på Borås och Hulebäck, men de senaste åren är förskjutningen mot Borås tydlig.

Annons

– Många elever väljer praktiska gymnasieprogram och de finns inte på Hulebäck. Fordonsprogrammet finns visserligen på Hulebäck, men bara med personbilsinriktning.

Viskastrandsgymnasiet lockar många med sina praktiska program, men även Bäckängsgymnasiet med alla sina speciella inriktningar. De program som flest Bollebygdsungdomar söker på Hulebäck är samhäll och IT.

Vid första sökningen i år valde 58 elever gymnasier i Borås i första hand, medan bara 31 valde Hulebäck. Gymnasier i Göteborgsregionen valde cirka 15 elever.

– Bollebygd har ett avtal med Hulebäck som innebär att våra elever konkurrerar på lika villkor med sina betyg, säger samordningsrektor Staffan Lennmalm. Och i Sjuhärad finns numera ett samverkansavtal som innebär att alla ansökningar behandlas av en gemensam antagningsenhet i Borås. Söker de till Göteborgsregionen hamnar de sist i kön och får bara platser om de finns kvar när Göteborgs egna elever kommit in.

De som har föräldrar som arbetar i Göteborg kan välja att söka till en friskola.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons