Annons

Bollekollen kan få tak

En inomhusanläggning för alpin skidåkning – det är en möjlig framtid för Bollekollen.
Bollebygd • Publicerad 15 februari 2011
Göte Gustafsson.Foto: Ingemar Brink
Skidanläggningen Bollekollen har stått oanvänd ett par år. Kan en inomhusanläggning skapa en framtida fartfantom som Patrik Järbyn månne.Foto: Anne Engström

Om finansieringen kan lösas vill Boråsföretagaren Johan Holmström sätta tak över hela backen.

Som BT berättat är skidanläggningen Bollekollen i Bollebygd till salu sedan några år tillbaka. Ägaren Göte Gustafsson har fått en del anbud, men många har velat driva backen tillsammans med honom och efter att han opererats för cancer känner han att han vill lämna arbetet med skidbacken helt.

Annons

När han tog över Bollekollen 1987 hade den funnits i nästan 20 år, men de senaste årens milda vintrar har gjort att anläggningen varit stängd i tre år nu.

För några år sedan beslöt han att bara ha öppet när det fanns natursnö, eftersom konstsnön blev kostsam. Förra året och i år hade visserligen snön räckt till, men det var för stor apparat att öppna backen.

Nyligen började rykten cirkulera att Bollekollen äntligen var såld, men det var bara rykten.

– Jag säljer inte hur billigt som helst, säger Göte Gustafsson. Även utan en skidbacke så handlar det om nästan 19 hektar mark.

Idéerna har varit många för Bollekollen. Glidflyg, fyrhjulingar eller mountainbike finns bland idéerna som kommit upp under åren.

Den spekulant som hängt med längst tid är Johan Holmström i Borås, som är i byggnads- och anläggningsbranschen och driver Hajpo AB. Han har tillsammans med några andra personer dragit upp planer för backen och haft en option i två år som nu löpt ut.

– Vi har pratat om det i flera år, säger han. Det var de dåliga vintrarna som gav oss idén att bygga en inomhusbacke. Men just nu ligger planerna på is i väntan på bättre konjunktur.

Han säger att han haft flera finansiärer på gång, men de har backat på grund av konjunkturen.

– Finansieringen är en stötesten, säger han. Till och med Hestra har skjutit upp sitt projekt. Men jag stänger inte dörren för projektet.

Hur mycket en inomhusanläggning på Bollekollen skulle komma att kosta är svårt att säga, men en liknande anläggning är på gång att byggas i Bålsta och den beräknas enligt Göte Gustafsson komma att kosta mellan 700 miljoner och en miljard.

Annons

Johan Holmström vill inte spekulera i priset, eftersom bygget inte ens är projekterat ännu.

– Man kan bygga påkostat och stort eller lite mindre och måttfullare, säger han.

Bollekollen

Fastigheten består av 18,9 hektar mark med fyra byggnader och tre liftar. I anslutning till skidanläggningen finns en camping med 50 campingplatser och 13 stugor som hyrs ut året runt.

Skidanläggningen ligger på mark som Göte Gustafsson äger, medan campingen ligger på mark som han arrenderar av Bollebygds kommun. Skidanläggningen har kommunalt vatten och avlopp, medan campingen har kommunalt vatten och egen trekammarbrunn. Om den nya järnvägssträckningen Götalandsbanan byggs berörs marken där campingen ligger, men inte skidbacken. Kommunen har sagt upp arrendeavtalet till 2012.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons