Annons

Bollebygd – kulturfattig kommun

Varför är Bollebygds barn de enda i Sjuhärad som inte får chansen att utveckla sina kulturella förmågor?
Bollebygd • Publicerad 13 april 2008
AnnaKarin Nordangård, Hanna Persson, Axel Persson, Kerstin Nordangård och Miriam Persson sjunger och spelar tillsammans. De vill att barnen i Bollebygds kommun får en möjlighet att gå på kulturskola.
AnnaKarin Nordangård, Hanna Persson, Axel Persson, Kerstin Nordangård och Miriam Persson sjunger och spelar tillsammans. De vill att barnen i Bollebygds kommun får en möjlighet att gå på kulturskola.Foto: Anne Engström

Föräldrar söker med ljus och lykta efter musikundervisning.

Miriam Persson i Töllsjö är mamma till Axel och Hanna, men även musiklärare i Töllsjöskolan och Örelundsskolan i Olsfors. Många föräldrar kommer till henne och ber att hon skall ta sig an barnens musikundervisning.

Annons

– Men jag kan inte alla instrument, så det blir begränsat.

Förra veckan berättade BT att Marks kulturskola hade fått pris som Årets musik- och kulturskola 2008 och i fredags kunde man läsa om Svenljunga där kommunpolitikerna vill bygga ut musikskolan.

– Andra Sjuhäradskommuner är beredda att satsa lite för att få något tillbaka, säger hon.

Själv är hon lyckligt lottad i och med att hon kan undervisa i en del instrument.

– Men tänk om Axel eller Hanna skulle få för sig att de vill börja spela oboe. Då räcker jag inte till.

Hon undrar om de som väljer att flytta hit från en annan kommun är medvetna om att de förlorar barnens musikundervisning.

AnnaKarin Nordangård, också i Töllsjö, säger att då utbudet inte är stort krävs ett eget brinnande intresse. Många ger upp under vägen.

– Man skall inte behöva vända sig till kyrkan eller en svindyr privatlärare, säger hon. Inom idrotten är man inte lika låst av kommungränser. Ungdomar från Bollebygd kan spela i lag från någon annan kommun.

Ångrar ingenting

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Karlsson (c) höll i klubban då kulturskolan lades ner för ett antal år sedan.

Annons

– Jag har fått mycket skäll för beslutet, men står fortfarande för det.

Från början var det tänkt att studieförbunden skulle ordna musikundervisningen.

– Men det gick inte så bra. Ett problem är att studieförbunden bara får ersättning för elever över 12 år av staten.

Han säger att kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (m) har uppdragit åt omsorgschef Maria Degerman att utreda förutsättningarna för att öppna en kulturskola.

– Det kommer inte att bli i de gamla formerna, säger han. Jag är emot att låta eleverna gå till musikundervisning på skoltid, utan vill ha den på kvällstid. Det är ett oskick att gå ifrån lektioner i basämnen för att spela blockflöjt.

Socialdemokraterna har flera gånger lagt förslag om en kommunal kulturskola.

– Vårt parti kommer att fortsätta lägga fram förslaget i budgetarbetet. Vi tycker att Bollebygd skall ha en kulturskola, säger kommunstyrelsens vice ordförande Peter Rosholm (s).

Barnkonventionens artikel 13

”Konventionsstaterna skall respektera och främja barnets rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet och skall uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet.”

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons