Annons

Bollebygd i botten

Bollebygd hamnar lägst i Sjuhärad när Företagarna mäter hur jämställt företagandet är. I mätningen av hur kvinnor slagit sig in som företagare hamnar Bollebygd på plats 257 av Sveriges 290 kommuner. Högst placerad i Sjuhärad är Tranemo på plats 62.
Bollebygd • Publicerad 17 februari 2008

– Riktigt nedslående är att Sverige hamnar så lågt jämfört med resten av Europa, säger Helene Rasmusson på Företagarna Västra Götaland. Endast Malta och Irland har ett mer mansdominerat företagande.

Företagarnas förslag för att öka det kvinnliga företagandet är att kommuner lägger ut fler verksamheter på entreprenad och öppnar för konkurrens i branscher som kvinnor känner sig trygga med.

Annons

I det avseendet har Bollebygd tagit ett steg i ”rätt” riktning. Som BT berättat har natur- och friluftsförskolan nyligen bildat intraprenad och biblioteket är på gång. I en intraprenad planerar och styr man sin verksamhet själv utifrån tilldelade pengar, men har kvar anställningstryggheten i kommunen.

Andra sätt att uppmuntra till företagande är att undervisa i entreprenörskap i skolan och att satsa på lärlingsjobb där elever lär sig yrken för att starta företag.

Indexet bygger på fyra kriterier (se faktaruta) och Bollebygds placering dras bland annat ner av att så få kvinnor arbetar i mansdominerade branscher. Andelen kvinnor inom sektorn industri/bygg hamnar i Bollebygd på plats 243 i landet. Bland köpmän i Bollebygds centrum dominerar kvinnorna. Kvoten män/kvinnor placerar Bollebygd på plats 258.

Däremot ligger Bollebygd bra till när det gäller åldersstrukturen. Indexet premierar kommuner som har en högre andel unga kvinnor bland företagarna. Det tyder på en tryggad återväxt. På denna punkt har Bollebygd plats 61 i landet och har förutsättningar att placera sig bättre i framtida mätningar.

Kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (m) är lite förvånad över Bollebygds placering eftersom han upplever att det finns många kvinnliga företagare.

– Det är tråkigt att inte fler kvinnor väljer att starta företag. Jag kan tänka mig att företagsstrukturen med mycket logistik, transporter och maskinföretag bidrar.

I övrigt anser han att Bollebygd har ett bra företagsklimat. Kommunen arbetar företagsfrämjande genom bland annat Espira och Sjuhärads kommunalförbund. Att öka det kvinnliga företagandet genom fler entreprenader tror han mindre på.

– Vi är en liten kommun så även om vi skulle vara oerhört aktiva och lägga ut allt på entreprenad skulle det inte skapa många nya företag.

Jämställdhet och företagsamhet

Så jämställda är Sjuhäradskommunerna.

Kommun/Placering

Bollebygd 257

Borås 180

Herrljunga 175

Härryda 90

Mark 86

Svenljunga 163

Tranemo 62

Ulricehamn 153

Vårgårda 192

Indexet bygger på fyra kriterier:

1) Kvoten manliga/kvinnliga företagare

2) Åldersstruktur på de kvinnliga företagarna

3) Kvinnor i mansdominerade branscher

4) Företagartäthet i den kvinnliga populationen

Källa: Företagarna (undersökning som offentliggörs den 18 februari 2008).

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons