Annons

Bollebygd en av Sveriges tryggaste kommuner

Bollebygd är en av Sveriges tryggaste kommuner och tryggast i Sjuhärad. Det visar SKL:s öppna jämförelser trygghet och säkerhet 2018.
Bollebygd • Publicerad 13 februari 2019 • Uppdaterad 14 februari 2019
Bollebygd har låga siffror när det gäller antal personskador, bränder, villainbrott och stölder.
Bollebygd har låga siffror när det gäller antal personskador, bränder, villainbrott och stölder.Foto: Staffan Lindbom

SKL (Sveriges kommuner och landsting) och MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) bygger sin rankning på fyra olika parametrar som vägs ihop till ett samlat värde. Det samlade värdet avgör kommunens rankning bland Sveriges alla kommuner.

De fyra mätvärden som ingår i det samlade värdet är antal personskador/1 000 invånare, antal utvecklade bränder i byggnader/1 000 invånare, antal anmälda villainbrott/1 000 invånare och antal anmälda stöld- och tillgreppsbrott/1 000 invånare.

Annons

Bollebygds sammanvägda värde är bland de lägsta i landet och det placerar kommunen på en åttonde plats bland landets 290 kommuner.

I rapporten finns även andra mätningar som inte ingår i rankningen, bland annat hur snabbt räddningstjänst och ambulans är på plats vid nödläge. När det gäller ambulans ligger inte Bollebygd lika bra till. Tiden för en ambulans att vara på plats efter ett larm är bland de längsta i Sjuhärad. Centrala Bollebygd nås snabbt med en ambulans via motorvägen från Borås, men exempelvis Töllsjö har långa inställelsetider för ambulans, medan räddningstjänsten är snabbare på plats. För att motverka problem med lång väntetid på ambulans har Bollebygd nyligen fått en så kallad Single responder – en bil med sjukvårdspersonal som snabbt kan vara på plats.

Bollebygd har legat bra till i det sammanvägda värdet i säkerhetsmätningen i flera år. 2017 låg man också på åttonde plats i landet, 2016 på tionde plats och 2015 på nionde plats.

Enligt Bollebygds kommuns säkerhetssamordnare Christina Hultén har Bollebygd ett bra brottsförebyggande samarbete med polisen och hon säger att det är viktigt att fortsätta med det.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons