Annons

Bollebygd bäst i bygden

Bollebygd är Sjuhärads konkurrenskraftigaste kommun med bred marginal.
Bollebygd • Publicerad 28 augusti 2008

Det menar Västsvenska Handelskammaren som har rankat de västsvenska kommunernas konkurrenskraft.

Orsakerna till att Bollebygd ligger så bra till är bland annat att en hög andel av befolkningen (drygt 84 procent) har arbete och att det startas många nya företag. Förra året dök det upp 8,3 nya företag per 1000 invånare i Bollebygd, vilket betecknas som en mycket hög siffra. Motsvarande siffra för hela Västsverige var 6,4.

Annons

Närheten till den ekonomiskt starka Göteborgsregionen och att riksväg 40 skär rakt igenom kommunen spelar naturligtvis också en stor roll. Landets tillväxt är samlad till ett litet antal tydliga ”nav” och riksväg 40 är ett av dessa.

Att riksvägens dragning kan spela en avgörande roll får av allt att döma Marks kommun erfara som anses ha en betydligt beskedligare konkurrenskraft jämfört med Bollebygd, trots att även Mark gränsar till Göteborgsregionen.

Borås konkurrensbetyg dras upp på grund av en nästan femprocentig befolkningsökning, men i övrigt bedöms inte kommunen sticka ut på något sätt från genomsnittet.

Tranemo sticker ut som kontrasternas kommun. Ingenstans i Västsverige har så många invånare arbete, men samtidigt startas det extremt få nya företag. Även i Svenljunga spretar bilden med många förvärvsarbetande kontra låg utbildning och hög ohälsa.

Kommun/medelpoäng Bollebygd 4,13Borås 3,38Tranemo 3,25Ulricehamn 3,25Mark 3,13Herrljunga 3Svenljunga 2,88

Så här har rankningen genomförts: Västsvenska Handelskammaren har tagit fram rapporten ”Svenska nav 2008” där konkurrenskraften hos bland annat 51 västsvenska kommuner mäts och rangordnas. Åtta parametrar, exempelvis befolkningsutveckling, utbildningsnivå och sysselsättningsrad.Därefter har de fått 1-5 poäng beroende på hur högt de kommit på Sverigelistan i varje variabel och slutligen har ett genomsnitt räknats ut.Kommuner med fyra poäng eller mer tillhör tillväxtens toppliga.

Källa: Västsvenska Handelskammaren

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons