Annons

Bollebo bygger hyresrätter

Den kommunala stiftelsen Bollebygds hyresbo-städer, Bollebo, planerar att bygga hyresrätter på Skattegårdstomten.
Bollebygd • Publicerad 17 september 2010
En plan för byggnadernas läge. Man ser att det kommer att bli två innergårdar mellan huskropparna.SKISS LILJEWALL ARKITEKTERSå här är tanken att en del av området på Skattegårdstomten kommer att se ut. SKISS LILJEWALLS ARKITEKTERLägenheter i Bollebygd
En plan för byggnadernas läge. Man ser att det kommer att bli två innergårdar mellan huskropparna.SKISS LILJEWALL ARKITEKTERSå här är tanken att en del av området på Skattegårdstomten kommer att se ut. SKISS LILJEWALLS ARKITEKTERLägenheter i BollebygdFoto: Anne Engström

Närmast Bollegården blir det senior- eller trygghetsboende och längre bort vanliga lägenheter.

Bollebygds kommun är ägare till Skattegårdstomten och för drygt ett år fick Bollebo en förfrågan om man ville bebygga den med lägenheter, tackade ja och fick uppdraget.

Annons

Sedan dess har tre arkitektbyråer lämnat förslag till utseende på området och Bollebo fastnade för Liljewall arkitekters förslag som sedan har vidareutvecklats. Förslaget har presenterats för kommunstyrelsens arbetsutskott, som uttalat sig positivt om det.

I dag finns det förfallna byggnader på tomten och närmast Bollegården står paviljonger som inrymmer en förskola. Men när det gäller förskolan finns andra lösningar på gång som kommer att frigöra platsen.

Enligt Bollebos vd Ulla Jonasson kommer det att bli drygt 50 lägenheter i nybygget, beroende på hur stora de görs och hur de disponeras. Det blir mest tvåor och treor och någon enstaka fyra.

Bollebos ordförande Åke Lindqvist (M) säger att bolaget har haft kontinuerliga kontakter med kommunarkitekt/planchef Michaela Kleman så att byggnaderna skall passa in i omgivningarna. Bland annat har man tittat på hur höga byggnaderna kan vara för att inte avvika för mycket.

– Men allt annat är bättre än paviljongerna som står där i dag, säger Åke Lindqvist.

Tidsplanen för bygget är något osäker. Man hoppas på en byggstart i slutet av 2012, men det hänger på hur snabbt en planändring kan genomföras, så det är möjligt at det blir byggstart först 2013.

– Det behövs nybyggda centrala hyresrätter, säger Ulla Jonasson.I dag är det kö cirka två och ett halvt till tre år för våra lägenheter. Det är ganska jobbigt för dem som kanske har bestämt sig för att sälja sin villa eller som säker bostad för att flytta till kommunen.

Nya lägenheter frigör villor som kan säljas till dem som vill flytta till kommunen.

Förutom Skettegårdstomten tittar även Bollebo på möjligheten att bygga på en tomt bakom Alfredssons Prinfo på Hede. Där skulle det kunna bli ett 20-tal lägenheter. De planerna är i ett tidigt skede, så det finns inte ens några färdiga ritningar men Bollebo vill gärna bygga även där.

Bollebo

Bollebo, Stiftelsen Bollebygds hyresbostäder är det kommunala allmännyttiga bostadsbolaget. Bollebo äger och förvaltar 306 hyreslägenheter i Bollebygd, Olsfors och Töllsjö samt 85 service- och gruppboendelägenheter på Bollegården.

Bostadsrättsföreningen HSB Höga har 180 lägenheter i Högaområdet i Bollebygds tätort. Hälften av lägenheterna är i markplan med egen uteplats.? MS Strand AB äger och förvaltar 75 nybyggda hyreslägenheter, alla belägna centralt i Bollebygd.

Bostadsrättsföreningen Eken har nybyggda lägenheter i centrala Bollebygd. Husen ägs och har byggts av Wäst-Bygg.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons