Annons

Bättre öppenhet vid upphandlingar

I fortsättningen kommer Bollebygds kommun att annonsera även direktupphandlingar på sin hemsida. Det var ett besked som lämnades då Företagarna bjudit in politikerna till panelutfrågning.
Bollebygd • Publicerad 25 september 2010
Patrik Bjerninge, Torbjörn Eriksson, Lennie Johansson och Per Söderquist ansattes av Företagarnas medlemmar.
Patrik Bjerninge, Torbjörn Eriksson, Lennie Johansson och Per Söderquist ansattes av Företagarnas medlemmar.Foto: Anne Engström

Kvällen inleddes med att Företagarnas distriktsordförande Ingemar Fredriksson berättade hur föreningen kan hjälpa företagare och upphandlingskonsulten Sibylle Mendes redogjorde för regler kring upphandling.

Hon tycker bland annat att kommunerna borde ta mer vara på nya företag. Om man ställer krav på fyra årsredovisningar så diskvalificeras ett nytt företag, liksom om man begär referenser från tidigare kunder. Den som inte fått ett kontrakt kan överklaga inom tio dagar.

Annons

– Använd den möjligheten, säger Sibylle Mendes. Det krävs bara några rader och tar inte lång tid att skriva.

Efter en kort matpaus vidtog en debatt där kommunens fastighetschef Torbjörn Eriksson, gata/VA/park/avfallschef Per Söderquist, kommunchef Lennie Johansson och Patrik Bjerninge som är upphandlingskontakt mot Borås ställdes mot väggen om upphandling och varför så sällan lokala företag vinner upphandlingar. En förklaring som Lennie Johansson direkt tog fram var att upphandlingen främst bygger på pris och man kan inte lägga in föreskrifter om att helst välja en lokal leverantör. Man måste vara rädd om kommuninvånarnas skattepengar.

Anna-Lena Mönsmo i Företagarna efterlyste mer regelbundna träffar mellan företag och kommun. Kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M) säger att det näringslivsråd som bildas i höst kommer att råda bot på det.

I dag kan man hitta aktuella upphandlingar på kommunens hemsida eller Opic, men inte längre i dagstidningar. Flera företagare tycker att upphandlingarna är för krångliga att tyda och vill ha enklare beskrivningar.

Lennie Johansson lanserade tanken att splitta upphandlingarna i flera mindre delar så att mindre lokala företag får en chans att vara med och lämna anbud. Men det är förstås även viktigt att småföretagen lämnar så bra anbud att de blir antagna.

Ett anbud prövas efter två kriterier: kvalificering (är alla ska-krav uppfyllda?) och bedömning (bör-krav och vad som gör ett visst företag bra).

Den företagare som missar ett ska-krav i sitt anbud får skylla sig själv om han inte får uppdraget.

Bollebygds kommun köper varor och tjänster för ca 150 miljoner kronor per år. Upphandlingar annonseras på kommunens hemsida.

Direktupphandling behöver inte annonseras, men minst tre företag skall tillfrågas. Värde max 287000 kronor.

Förenklad upphandling måste annonseras nationellt. Upp till två miljoner kronor.

Öppen upphandling måste annonseras över hela Europa och CPV-koder anges. Värde över två miljoner kronor.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons