Annons

Allianspartierna håller ihop kring budgeten

Den borgerliga alliansen i Härryda räknar med att klara både oförändrad skatt och en budget i balans 2011–2013 och ändå lägga tillbaka en del av de poster man tidigare behövt spara in på.
Bollebygd • Publicerad 15 september 2010
Annette Eiserman-Wikström (M), Holger Karlsson (C), Solveig Einarsson Lundqvist (FP) och Leif-Ove Bohlin (KD) vill ha förnyat förtroende i valet (bilden togs någon dag innan den gemensamma valstugan brann).
Annette Eiserman-Wikström (M), Holger Karlsson (C), Solveig Einarsson Lundqvist (FP) och Leif-Ove Bohlin (KD) vill ha förnyat förtroende i valet (bilden togs någon dag innan den gemensamma valstugan brann).Foto: Anne Engström

Förutom exakta belopp som avsätts för olika satsningar finns tre uppdrag som förvaltningen ges om alliansen får råda. Ett av dem är att utreda möjligheterna att starta en familjecentral i Hindås i slutet av budgetperioden 2011–2013.

– Vi anger inget belopp eftersom vi vill undersöka förutsättningarna först, säger Annette Eiserman-Wikström (M), nuvarande ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

De andra två uppdragen utan prislapp handlar om kulturhus i Landvetter och pendelparkering vid stora Övattnet.

Bland de nyaste förslagen från M, C, FP och KD finns bland annat att följa upp de lyckade Initiativ Hindås och Initiativ Rävlanda med ett Initiativ Hällingsjö. 150 000 kronor skulle det kosta att genomföra i Hällingsjö baserat på att orten tilldelas en hundralapp per invånare till något som invånarna anser angeläget. Alliansen har utgått från den budget 2010–2013 som tidigare lagts och anser att det finns utrymme för att lägga tillbaka en del av de pengar som man tidigare sparat in.

Några satsningar är helt nya, såsom kollektivtrafik för äldre, medan andra handlar om att återföra tidigare besparingar. Där finns bland annat investeringsbidrag 2011 till föreningar på en miljon, 80?000 kronor per år till kvinnojouren Frideborg och 10?000 kronor per år till brottsofferjouren (en ökning med 40 000 kronor), 225 000 kronor per år vardera till familjerådgivningen och familjecentraler och ytterligare 30?000 kronor till familjecentralerna det tredje året.

2,9 miljoner per år beräknas det kosta att ge alla gymnasieelever busskort inom Härryda och Göteborg under skoltid. Och 1,1 miljoner per år för gratis kollektivtrafik dagtid för pensionärer.

– Det handlar om att stärka linjerna och slippa tomma bussar, säger Annette Eiserman Wikström.

Leif-Ove Bohlin (KD) framhåller miljöeffekten av att pensionärer ställer bilen.

De 200 000 per år som avsatts för olika Lean-projekt hoppas man ger avkastning i form av mer rationella sätt att arbeta

Investeringsbudgeten är mer osäker, på grund av risken för överklaganden. Rävlandaskolan, Hönekulla ny och Resecenter i Landvetter finns bland satsningarna.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons