Annons
Bollebygds fixarservice för kommunmedborgare som är 75 år eller äldre har utrymme för att göra mer.
Bollebygd • Publicerad 31 oktober 2010
Nu sänks åldergränsen för fixarservice i Bollebygd. Från 75 till 70 år.
Nu sänks åldergränsen för fixarservice i Bollebygd. Från 75 till 70 år.Foto: Scanpix

Åldersgränsen sänks därför till 70 år.

I januari 2006 beslutade omsorgsnämnden i Bollebygd att inrätta en kostnadsfri fixarservice till alla kommunmedborgare som fyllt 75 år. Syftet var att förebygga fallskador bland äldre genom att de inte behöver exempelvis gå upp på stolar och hänga upp gardiner, byta glödlampor, byta batterier i brandvarnaren eller andra sysslor i hemmet som innebär en risk att falla.

Annons

De uppföljningar av tjänsten som gjorts under 2008 och 2010 visar att tjänsten inte utnyttjas så mycket som man beräknat. Tanken var att 25 procent av en tjänst skulle ägnas åt fixarservice, men så många förfrågningar är det inte. Däremot har tjänsten varit mycket uppskattad av dem som utnyttjat den och man vet från alla kommuner som har tjänsten att den minskar antalet fallolyckor.

En förklaring till underutnyttjandet av tjänsten är i och för sig att mycket tid gått till vaktmästarsysslor, bland annat under Bollegårdens ombyggnad, men det handlar även om att nå ut med informationen till de äldre.

Redan då tjänsten infördes diskuterade nämnden om gränsen borde vara 70 år, men befarade att uppdragen inte skulle rymmas inom 25 procent av en tjänst. BNu ser man att det finns outnyttjad kapacitet. Därför beslutade omsorgsnämnden häromdagen att fixarservicen skall vara tillgänglig redan för dem som fyllt 70 år.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons