Annons

Ahlborgs akvareller pryder Galleri Odinslund

Ingegerd Ahlborg började inte måla akvarell på allvar förrän hon gick i pension för 17–18 år sedan, men hon hittade snabbt sin egen stil.
Bollebygd • Publicerad 10 mars 2019
Ingegerd Ahlborgs utställning på Galleri Odinslund är hennes första egna.
Ingegerd Ahlborgs utställning på Galleri Odinslund är hennes första egna.Foto: Anne Engström

Ingegerd Ahlborg hade inte vågat sig på måleri, då maken var konstnär. Hennes konstnärskap började med en sommarkurs på Vassholma, där maken Johnny GR Ahlborg undervisade.

– En lärare sade att jag väl inte bara skulle hålla på med markservice, utan vara med och måla också. Men jag gick inte för Johnny utan för en av de andra lärarna.

Annons

Maken har visat en del, men framför allt har hon gått akvarellkurser för Lena Lavén.

– Hon lärde mig mycket om vilka färger som gifter sig med varandra.

Ingegerd Ahlborg har gått en kurs i att måla blommor. Ett enda blomstermotiv finns med på utställningen.
Ingegerd Ahlborg har gått en kurs i att måla blommor. Ett enda blomstermotiv finns med på utställningen.Foto: Anne Engström

En kurs på akvarellmuseet i Skärhamn handlade om att måla blommor, men det finns bara ett blomstermotiv på utställningen i Galleri Odinslund i Bollebygd, som öppnar i dag. Det mesta är landskap, hav och vatten. En kurs i experimentell akvarell har också satt sina spår.

Naturmotiv.
Naturmotiv.Foto: Anne Engström
Mer naturmotiv.
Mer naturmotiv.Foto: Anne Engström

Utställningen på Galleri Odinslund är hennes första helt egna. Hon har deltagit i samlingsutställningar hos akvarellgruppen i Mölndal där hon är medlem och hon har haft någon enstaka målning med på makens utställningar.

– Men vi målar så helt olika. Johnny målar detaljerat på gränsen till fotografiskt och jag målar mer fritt.

Ingegerd Ahlborg berättar att då hon gick i skolan i födelseorten Tibro sade hennes teckningslärare, konstnären Brita Blocking, att hon hade så fina färger och känsla för färg.

– Jag trodde att hon bara var snäll för att hon kände pappa, men det kanske låg något i det ändå.

Lite mörkare naturmotiv.
Lite mörkare naturmotiv.Foto: Anne Engström
Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons