Annons
Nyheter

Unikt vittnesmål om Hells Angels

Ända sedan Hunter S. Thompsons reportagebok Hells Angels kom ut 1967 har världens mest ökända motorcykelklubb bedyrat att allt de bryr sig om är att åka båge och vara ifred.
Nyheter • Publicerad 22 september 2012
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Foto: 

Den strida strömmen av bevis om motsatsen bemöts med att det är individer som är kriminella, inte klubben. Eventuella avhoppare hotas till tystnad. Detta inverterade PR-arbete har varit mycket effektivt, och bidragit till att HA har intagit en slags suddig frizon i samhället.

Lasse Wierup har gjort sitt bästa för att ändra på det. Redan i bästsäljaren Svensk maffia från 2007 berättade han om Hells Angels organiserade kriminalitet genom intervjuer med den avhoppade ”Tony”. När han nu följer upp HA-spåret tillsammans med den sjuhäradsbördige GP-journalisten Daniel Olsson är det med en rejäl journalistisk trumf på hand. I Micke ”Mega” Johannessen och hans fru Ebba har duon hittat ett perfect case: en brutalt utknuffad medlem som följt med under hela den svenska HA-rörelsens utveckling och en kvinna som fått se klubben inifrån med objektiva ögon. Dessutom har de intervjuat Svempa, ytterligare en utkastad HA-medlem som bekräftar stora delar av Mickes berättelse och talar om HA som en sekt. Wierup och Olsson har också gjort sitt pappersarbete och ökat berättelsens trovärdighet genom hänvisningar till polisrapporter och rättegångsprotokoll.

Annons

I Svensk maffia skedde intervjun genom ombud. Den här gången har Wierup och Olsson fått prata med Micke och Ebba ansikte mot ansikte, både på plats i den stad där de nu gömmer sig och via Skypesamtal. Där ligger Helvetet inifråns största behållning. Duon har gjort ett imponerande intervjujobb och fått ut en sammanhållen berättelse späckad med detaljer.

Språkligt är boken enkel men gedigen. I Mickes fall fungerar också porträttmålandet riktigt bra, medan bilden av den unga Ebba blir lite hafsig och oinspirerad. När parets år i HA beskrivs är engagemanget desto större. Wierup och Olsson skildrar skickligt den sociala klaustrofobin inuti HA-kretsen och känslan av ett dolt hot som kryper närmare. Frågan är om våra myndigheter tar den känslan på samma allvar. Mycket i Helvetet inifrån tyder på motsatsen.

Joel Sjöö

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons