Annons
Nyheter

Tung och läsvärd reportagesamling

I flyktingläger i Jordanien, i Libanon, i Bulgarien och i Turkiet sitter idag miljontals människor från Syrien och drömmer om att vara någon annanstans.
Nyheter • Publicerad 10 november 2014
Foto: 

Många av dem önskar inget annat än att kriget skall upphöra så de får möjlighet att återvända.

Andra riktar in sig på att få komma till Europa och börja om. Kanske att få återförenas med sina nära och kära som mer eller mindre mödosamt har lyckats ta sig över de allt mer hårdövervakade gränserna.

Annons

En del vill till Sverige. Dessa handlar en ny bok av Niklas Orrenius om.

Boken består av ett antal reportage han har gjort tillsammans med fotografen Anders Hansson och som tidigare publicerats i DN.

Berättelserna är starka. Så starka att det är omöjligt att värja sig. Vi möter människor vars desperation vibrerar genom textens trycksvärta. Drömmen om Sverige är tung, läsvärd och nödvändig. Tyvärr.

En bra bok att sätta i händerna på dem som tvekar, debatterar eller argumenterar för eller emot att Sverige skall ta emot fler flyktingar, tänker jag.

Det är nämligen exakt det här det är frågan om. Att få syn på livsödena och få möjlighet att höra de flyendes röster bortom statistikens anonymitet. Till bokens förtjänster hör dess lättgenomträngliga journalistiska stil och dess ringa omfång (inte ens 120 sidor).

Till och med trollen på insändarsidorna och i de sociala medierna borde mäkta med den. Kanske.

Mikael R Karlsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons