Annons
Nyheter

Slingriga ordrika vägar leder mot mordet till sist

Det tar 119 sidor innan mordet inträffar. Och jag är nära att ge upp. Den storslagna, långdragna disputationsfesten för Alexander Seher bara fortsätter.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2014
Foto: 
Foto: 

Det är som att vara där - utan att känna någon. Segt trots spriten som flödar, trots de berömda, belästa och besuttna deltagarna. Framför allt är det svårt att hitta en enda sympatisk person.

Men sedan tar det fart, och jag inser att festen också varit en grundlig presentation av persongalleriet, av gammalt groll, av nyväckta och utslocknade känslor, av den mördande konkurrensen inom psykiatrin och läkemedelsindustrin.

Annons

Den döde Seher är karismatisk men otrevlig, och hans avhandling borde inte ha godkänts. Upp i ljuset kommer ett 30 år gammalt misstänkt forskningsfusk – som lagt grunden till ett framgångsrikt behandlingshem.

På Lejonporten behandlas affärsmännen som aldrig skulle erkänna utbrändhet men omfamnar det diffusa Taljéus syndrom.

Kassandra är sierskan vars öde var att inte bli trodd. Även i den anonyma niddikten som nästlar sig in bland festtalen förutspår hon undergången. Dit tar oss Bartosch Edström på slingriga vägar med ett ordrikt språk som matchar miljön.

Bella Stenberg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons