Annons
Nyheter

Sex, våld och övergrepp

Den nya boken om Hans Scheike och hans kvinnor är alltför lättviktig.
Nyheter • Publicerad 2 april 2014
Foto: 

Tuktad till frihet består av 190 sidor dokumentärt material som utan omsvep berättar historien om hur kollektivet med Hans Scheike i spetsen lockade barn och kvinnor till gården utanför Kopparberg för att praktisera vad de själva kallade ”risterapi”.

Författaren Magnus Utvik försöker inte bara förstå vad som egentligen ledde fram till den där mediala stormen i slutet av åttiotalet, utan också hur både offer och förövare tänkte före, under tiden och efter de sexuella övergreppen. Han läser domar och genomför intervjuer, han pratar med psykologer och blir både förbannad, trött och uppgiven innan projektet är över.

Annons

Problemet är att vare sig han eller vi läsare blir så mycket klokare av resan. Till bilden av Hans Scheike som sektledare och kvinnokarl med en skruvad verklighetsbild lägger Utvik möjligen en tydligare pedofil profil. Annars inte mycket.

Magnus Utvik väljer det sensationslitterära spåret, vilket får sina konsekvenser. Det som saknas är antingen den grävande journalistens vilja/förmåga att gå på djupet och/eller den vetenskapliga ansatsen.

Istället för tunga referenser bygger han alltför mycket av sin förklaringsmodell på sin egen erfarenhet av sekter (han gör stor poäng av sitt medlemskap i en kommunistisk sammanslutning). Det håller inte för en kritisk granskning.

Både den teoretiska bakgrunden och det empiriska underlaget är för tunt för att Tuktad till frihet skall bli något annat än en kommersiell framgång. För det sistnämnda är jag ändå övertygad om att boken kommer att nå. Sekter, sex, våld, övergrepp och udda sätt att leva har ju sålt bra förr.

Mikael R Karlsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons