Annons
Nyheter

Oväntat svag kriminalcocktail

En ny Dennis Lehane-roman är en förväntad julafton för alla med smak på amerikansk noirlitteratur.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2013
Foto: 
Foto: 

De flesta känner till hans historier från film och teve, med Mystic river, Shutter island (svensk boktitel: Patient 67) och ett par utsökta avsnitt av The wire som de högsta topparna.

I Nattens dåd fortsätter han att sudda ut gränsen mellan rättfärdiga och laglösa. Den här gången skickas vi ända tillbaka till 1926, där Joe Coughlin är en ambitiös yngling i Bostons undre värld. Alkoholförbudet har skapat en kriminell storhetstid. Varannan dörr gömmer en lönnkrog full av prostituerade och medan brottsbossarna riktar kulsprutor mot varandra kammar korrupta ledare hem de stora pengarna.

Annons

Coughlin trivs som fisken i vattnet, men hör ändå inte riktigt hemma bland buset. Han är lite för smart och har ett lite för stort hjärta, dessutom är han son till en polischef. Hans kriminella karriär följer den kända mallen; från gatunivå till en härdande tid i fängelset och byggandet av ett eget imperium.

Två kvinnor finns också med och fyller den sedvanliga rollen som komplikationselement. Historien är i stort sett en snabbspolad Gudfadern i Boardwalk empire-miljö. Klart godkänd underhållning, men också ganska förutsägbart och utan det djup som Lehanes berättelser brukar innehålla.

Det är inte svårt att förstå varför Dennis Lehane blivit en sådan Hollywoodsuccé. Han saknar visserligen genremästaren James Ellroys språkliga kvalitéer (den bitvis slappa översättningen här gör inte saken bättre), men kompenserar det genom ett osvikligt berättardriv som gjort för vita duken. I Nattens dåd tycks han aldrig vilja vila i inre monolog eller stämningar, det är full fart in i nästa händelse som gäller. Det fungerar bra i de många actionscenerna, som närmast känns som färdiga screenplays. Bäst skildrat är Joes tid i fängelse, ett institutionaliserat helvete inte olikt det Lehane tidigare gestaltat så mästerligt i Patient 67. Men när kulorna inte flyger genom luften brister det. Den avslutande delen är en enda lång transportsträcka i väntan på en övertydligt förberedd och genretypisk avslutningsscen - en besvikelse från en författare som gjort sig känd för att avsluta med en oväntad twist. Kanske blir både slutet och helheten bättre på film, just nu arbetar Ben Affleck med projektet under originaltiteln Live by night. Affleck gjorde en riktigt lyckad filmatisering av Lehanes Gone baby gone 2007. Den här gången tror jag att han har en svårare uppgift framför sig.

Joel Sjöö

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons