Annons
Nyheter

Lättillgängligt om frihet

Visst längtar alla bort ibland. Bort från vardagen, från det välkända, det gamla. Det gör även huvudkaraktärerna i Gunnar Ardelius Friheten förde oss hit.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2012
Gunnar ardelius
Gunnar ardeliusFoto: Sara Moritz
Foto: 

Många av oss kommer aldrig iväg, chansen infinner sig kanske aldrig. Men för Hector, Margret och deras son Mårten kom chansen. Hector blir erbjuden en tjänst som personalchef på ett gruvföretag i Liberia och lämnar 60-talets Sverige tillsammans med hustru och son. Men det är inte så lätt att lämna i verkligheten som i tanken.

Det blir mer eller mindre chockartat för familjen att komma till det nya landet. Livet i Liberia är helt annorlunda det i Sverige. Familjen som i Sverige varit vanlig medelklass blir i Liberia plötsligt överklass och förväntas hålla sig med tjänstefolk. Mårten blir vän med familjens trädgårdsboy, Ormpojken, och börjar ställa sig på liberianernas sida i kampen mot kolonialisterna. Mårten står snart på barrikaderna och får uppleva blodiga uppror. Margret har svårt att finna sig tillrätta och Hector står plötsligt en dag mitt i en vild strejk.

Annons

Friheten förde oss hit är Gunnar Ardelius första roman som vänder sig till en vuxen publik. Men det är inte hans debut som författare. Han har tidigare skrivit flera ungdomsromaner, och också prisats för dem, och jag tycker mig ana det i hans språk. Han har en enkelhet och rakhet i flödet som känns frisk och lättillgänglig. Historien löper stadigt framåt och det är lätt att komma in i berättelsen. Även om läget i Liberia stundtals är oerhört komplicerat är Ardelius roman som sådan okomplicerad.

Therece Tilly

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons