Annons
Nyheter

Får mindre av större kaka

Vad skulle du göra med 20 000 extra i månaden i lön? Kanske inte ha något lån på lägenheten? Förhandla om kortare arbetstid? Gå mer på restaurang? Njuta mer av livet? Jag vet att jag hade det.
Nyheter • Publicerad 10 november 2014
Foto: 

I Lönesänkarna menar Erik Sandberg (precis som i sin dokumentär med samma namn och tema) att det är så det kunde ha varit, om inte för en rad olyckliga vägval från 1970-talets oljekris och framåt.

Från att ha sett hur lönernas andel i förhållande till näringslivets vinster ökat i samma takt som tillväxten beslöt sig då makthavare världen över, ivrigt påhejade av nyliberala ekonomer som Milton Friedman, för att försöka stoppa löntagarnas bit av kakan och ge mer till företagarna. Så skulle det bli mer investeringar, och därmed ökad tillväxt och mer jobb. Hoppades man.

Annons

Så blev inte fallet. 80-talet var finansvalparnas decennium. 90-talet besparingarnas. Och idag? Sverige har nu trots god tillväxt både bostadsbubbla, en permanent hög arbetslöshet och en riksbanksränta på noll procent. Företagen återinvesterade aldrig, de tog ut pengarna i vinst. Trots det har ingen dragit i bromsen. De anställdas löneandel i förhållande till företagens vinst är nere på nivåer från innan första världskriget.

Hur blev det såhär?

Sandberg gör en strålande insats i att förklara skiftet från ett ekonomiskt tänkande till ett annat. Han gör sig själv till samma oinsatta men nyfikna person som läsaren.

Vi undrar båda: har vi blivit lurade på en bättre värld? Och i så fall – av vem? Svaren söker han i intervjuer med makthavare och nationalekonomer såväl som i historiska dokument. Det blir till en deckare.

Jag bläddrar mig villigt igenom långa passager om räntesänkningar, inflation och handelsbalanser, de har förvandlats till spännande ledtrådar i ett pussel.

Ibland blir Sandberg lite för ivrig att hitta en skyldig till utvecklingen, som om det vore för tråkigt att konstatera att vägen till helvetet är kantat av goda föresatser. Istället får nationalekonomer, politiker, fackpampar och företagare alla en släng av sleven.

Det må vara hänt. Bragden att informera och engagera i ett ämne som i 30 år varit en akademisk fråga är större.

Det är dags att bli upprörd över vår förlorade framtid. För oss som inte orkar läsa Piketty är Lönesänkarna en bra plats att börja.

Björn Werner

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons