Annons
Nyheter

Enkelt och övertygande av Elin Boardy

Romantiteln lyder Mary Jones historia, men det är den långa underrubriken som är verkligt talande: ”Nedtecknad AV mej själv OCH alldeles uppriktig.
Nyheter • Publicerad 2 april 2014
Foto: 

OM Mitt liv samt OM Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva”.

Det är varken första eller sista gången en författare tar sig an en föregångares verk och låter en däri förbisedd figur ge sin version av det inträffade. Men det är ett litterärt grepp som tål att användas, ett perspektivbyte som ofta berikar. Så också i den här dagboksromanen, där Elin Boardy låter John Silvers kökspiga föra pennan. Då går ävlan före äventyr. Konturerna av Stevensons Skattkammarön skymtar, men blott i periferin. Mary Jones berättelse är en annan.

Annons

Anteckningsboken har Mary fått av Silvers hustru Dolores, som även lärt henne skriva. Mary kom till deras krog i Bristol redan som flicka; föräldrarna var döda och hennes äldre syster sa åt henne att gå. Hon erbjuds rum och arbete, och med tiden stärks banden och blir närmast familjära.

När Mary börjar skriva har de lämnat England för Hispaniola, Dolores hemö. John Silver har just dött och skrivandet blir ett sätt att hantera saknaden, att minnas och försöka förstå. Men också ett sätt för Mary att bli medveten om sig själv. Hennes liv har kantas av umbäranden och uppbrott, men berättelsen om henne, Dolores och Silver bär samtidigt tydlig prägel av hemkomst och samhörighet. ? Nu har hon blivit förälskad och plötsligt är valet hennes: stanna eller gå?

Mary Jones historia är en tämligen enkel men ändå övertygande roman, som utan större åthävor gestaltar svårigheten i att förmå uttrycka det man bär inom sig och som samtidigt, sett till såväl utgångspunkt som utförande, understryker nödvändigheten av att alltid försöka.

Peter Viktorsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons