Annons
Nyheter

En King med vissa brister

Någon har sagt att Stephen King är som bäst innan monstren träder in i handlingen. Det ligger en sanning i det.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2014
Foto: 
Foto: 

Rent stilistiskt är han till och från lysande. Personporträtten är ofta träffande och genomtänkta, miljöbeskrivningarna inkännande och språket säkert. Till det kan man lägga förmågan att levandegöra det amerikanska samhällets skuggsida: alkoholism, drogmissbruk, kvinnomisshandel och utanförskap? King har skrivit om det mesta mästerligt. Sedan kommer vampyrerna, den sataniska clownen, gengångarna, rymdvarelserna, de odöda djuren eller den besatta bilen och förstör varje möjlighet att träda in i den amerikanska litteraturens finrum.

Om ovanstående är helt sant borde hans nya bok Doktor Sömn i sanning vara usel. Här hinner det nämligen inte gå mer än några sidor innan de odöda krafsar på toadörren.

Annons

Så dålig är den dock inte även om det finns en del brister. Efter Kings omskrivna olycka, där han var nära att mista livet efter att ha blivit påkörd, har det saknats något essentiellt i hans böcker. Så också denna gång. Fast den nya boken är en fristående uppföljare till megasuccén The Shining kan dessutom mycket av konceptet i den nya boken kännas igen från Drömfångare (2001).

Doktor Sömn handlar om vad som hände den paranormalt begåvade Dan Torrance som överlevde i The Shining (samma pojke som Jack Nicholson ville komma åt i filmen med samma namn). Svaret avslöjas nästan lika snabbt som det första spöket träder in i handlingen: han blev ett fyllo.

Stephen Kings nya är måhända inte lika nyskapande, inte lika skrämmande, inte lika hudnära som föregångaren, men ändå utvecklar sig Doktor Sömn till en bladvändare.

Att få en svårflörtad recensent att stanna uppe halva natten för att ta reda på hur en trettonårig flicka skall klara sig mot något så dumt som entandade barntorterande själsvampyrer som åker omkring i husbilar kräver förstås sin berättartalang. Och den har åtminstone Stephen King fortfarande kvar.

MIKAEL R KARLSSON

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons