Annons
Nyheter

Debutroman med särpräglad aura

Eftersom inte Björn Löfström (f 1950) gett ut något skönlitterärt verk tidigare, måste det vara hans långa och framgångsrika yrkesbana som journalist som adlat honom till en så pass driven författare.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2012

Hans debutroman Babels torn i Bojtikken äger nämligen en mycket särpräglad aura och är ett verk som bör ge honom en rangplats bland generationskamrater.

Med utgångspunkt från det strävsamma livet inom en familj, vidgas perspektivet till att omfatta hela bygden. Bokens undertitel lyder ”jojkar från Västerbottens lappmark”, vilket avslöjar i vilken geografi händelserna utspelas.

Annons

Allt sker under den vårhelg 1960 då vissa festligheter traditionsenligt arrangeras. Det rör sig om dragkamp mellan män från olika byar, ett tivoli är på plats, liksom pingstvännernas stora tält. I takt med att spritflaskor kommer i omlopp breddas det sociala umgänget, till och med så att representanter för samerna ges företräde, en folkgrupp som annars misstänkliggörs.

Berättelsen tycks bottna i det biografiska och perspektivet är en nioårig pojkes, dock understödd av en insiktsfull vuxens hela arsenal av människo- och samhällskunskap. I trakten intar frireligiösa strömningar en central plats, ett besök från Lewi Pethrus väcker intresse, men pojkens motsägelsefulla pappa kombinerar sin driftiga verksamhet som affärsman med att vara kommunist.

Den kontrastrika och myllrande personteckningen vetter åt karikatyren och är ofta mycket dråplig. Samtidigt som romanen därmed genomsyras av anekdotens anda finns det ett underliggande allvar som ringar in livsåskådningsmässiga problemkomplex. En mördare gör till exempel stort intryck på alla när han berättar om sitt brott, efter avtjänat straff, vilket väcker frågor om det rättfärdiga i den hårdföra politik som Josef Stalin förde i Sovjet. Undertexten besjälas av associationsrik och spännande tankeflykt.

Till stilen hör dialektala inslag och grammatiska egenheter, dock inte så att det försvårar läsningen för svenskar som bor söder om Tärnaby. Framställningssättet bidrar dock till att främmandegöra stoffet, vilket märkligt nog hjälper till att abstrahera det och göra det allmängiltigt.

Peter Grönborg

Lena Kvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons