Annons
Beta

Trygghet — ett av valrörelsens modeord

Ordet trygghet nämns över elva miljoner gånger i en sökning på Google, och 86 gånger i boråspartiernas valmanifest. Det är ett av valrörelsens viktigaste ord.
Beta Borås • Publicerad 3 september 2018
Blir livet tryggare med fler poliser och övervakning?
Blir livet tryggare med fler poliser och övervakning?Foto: Anton Hedberg

Övervakningskameror, umgänge, belysning, informella busshållplatser. Många är förslagen på hur man ska skapa trygghet i Borås. Om det nu är så att det inte är tryggt i kommunen. Kommunalrådet Tom Andersson (MP) är inte helt säker på att det är så otryggt i Borås, men resonerar kring den upplevda tryggheten.

— Jag tror att ganska många är trygga i Borås. Det finns en statistik som säger att våldsbrott minskar, men folk kan känna sig otrygga även om det sker färre brott. Det är svårt.

Annons

Svårt ja. I samtal med boråspartierna är det svårt att precisera och definiera vad trygghet är. Kristdemokraternas Niklas Arvidsson börjar till exempel i den andra änden.

— Otryggheten är enklare att börja i. Den är när man börjar tänka att man inte kan röra sig ute på kvällen eller vad som helst. Tryggheten är helt enkelt att man kan lita på samhället och att man inte känner sig hindrad att röra sig vart man vill.

Tiotusenkronorsfrågan är hur man skapar trygghet. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är ivriga förespråkare av övervakningskameror och polisnärvaro. Vänsterpartiet håller inte med.

— Jag tror att man handlar fel. Jag har stor förståelse för att poliserna använder kameror ibland för att man ska kunna bevisa att ett brott har begåtts och så vidare. Men just som brottsförebyggande eller som trygghetsskapande åtgärd har jag väldigt svårt att se att fler vakter som patrullerar faktiskt får mig att känna mig tryggare, säger Ida Legnemark.

Centerpartiets Oscar Undevall hittar en annan syndabock och har en annan lösning på hur man skapar trygghet i Borås.

— En stor del av otryggheten kommer ifrån media tyvärr. Då tycker jag det är kommunens ansvar att visa att i de siffrorna som Brottsförebyggandet rådet (BRÅ) kommer med så ser vi en fallande kriminalitet.

Ordet trygghet, som sig själv eller till exempel i form av trygghetsboende, nämns 86 gånger i boråspartiernas valmanifest. Av de 86 omnämningarna, står Alliansen (och SD) för 73. Flest gånger skriver Moderaterna om trygghet, 22 gånger, i sitt valmanifest för Borås.

”I framtiden kommer vi att ha tagit ner de kameror som vi föreslår att vi ska sätta upp nu, för att förhoppningsvis behövs de inte längre”

— För mig är trygghet en jätteviktig fråga. Ute på stan ska du inte behöva känna dig tillbakahållen av dig själv eller av någon annan på grund av en upplevd otrygghet. Vi vill ha fler patrullerade poliser i centrum, en upplevd närhet. I framtiden kommer vi att ha tagit ner de kameror som vi föreslår att vi ska sätta upp nu, för att förhoppningsvis behövs de inte, säger Oliver Öberg (M).

Flera partier är också inne på en annan lösning rörande kollektivtrafiken, en tanke som bland andra Liberalerna pratar om.

— Jag tänker sista bussen hem på kvällen. Istället för att stanna på exakta hållplatser så kanske man kan be chauffören att 'stanna vid det här hörnet? Då har jag bara 50 meter hem istället för 700 meter hem, om du stannar vid busshållplatsen', resonerar Anna Svalander.

Malin Carlsson.
Malin Carlsson.Foto: Joel Engblom
Annons

Socialdemokraterna nämner bara ordet trygghet sex gånger i sitt valmanifest, och Malin Carlsson menar att trygghet inte är okomplicerat.

— Trygghet har blivit ett ganska laddat ord. Hos väldigt många personer handlar trygghet om att det inte ska finnas kriminalitet på gator och torg. Men det handlar inte om det i alla lägen. I det vardagliga handlar det om att jag känner mig trygg där jag är, och om jag behöver någonting så ska jag få det. Det är vad trygghet är för mig.

Kristoffer Lidén
Det här innehållet är producerat av Beta Borås. Beta Borås är en testredaktion i ett forskningsprojekt med syfte att skapa nya sätt att göra lokal samhällsjournalistik riktat till målgruppen 25-35 år. Projektet pågår till 30 september 2018 och är ett samarbete mellan Borås Tidning, Södertörns högskola, Rise Interactive och Lindholmen Science Park.
Annons
Annons
Annons
Annons