Annons

Teknikfokus i Socialdemokraternas vision för Borås

Teknikkluster som minskar klyftorna i samhället och idrott för alla. Och en ultimat fungerande välfärd. Välkommen till Socialdemokraternas Borås!
Beta Borås • Publicerad 7 september 2018
Illustration över Socialdemokraternas vision för Borås.
Illustration över Socialdemokraternas vision för Borås.Foto: Erik Nylund/VisualizeThat

Här finns självklart en optimal välfärd. Vård, skola och omsorg som fungerar. Men i Socialdemokraternas framtida Borås, om de får bestämma helt fritt utan ekonomiska begränsningar, har det även satsats på teknik.

– Vi har ett fantastiskt textilt arv i Borås som vi verkligen har vårdat. Men väldigt mycket av det som har med textil att göra idag handlar ju om teknik. Och där tycker vi att det nu är dags att utveckla så att vi inte bara har ett textilt kluster utan också ett teknikkluster, säger Socialdemokraternas Malin Carlsson.

”Tänkt själv att vara åtta-nio år och så kommer det en ingenjör till skolan som kan prata om sitt arbete”
Annons

I detta tekniska kluster kommer det både att jobbas med teknik inom textil men också i andra teknikkrävande branscher såsom postorder och e-handel. Förutom de redan existerande företagen inom de här branscherna har det i framtida Borås flyttat hit ännu fler och staden har blivit en attraktiv teknik-hub.

Men tekniksatsningen är inte bara till för företag, den ska också jobba för att väcka ett intresse för teknik och matematik hos barn.

– Jag tänker mig någon form av fadderverksamhet där du som yrkesverksam inom de här tekniktunga branscherna har en skola som man faddrar för. Tänkt själv att vara åtta-nio år och så kommer det en ingenjör till skolan som kan prata om sitt arbete och som kan förklara att självkörande bilar egentligen bara handlar om matematik. Det handlar om att räkna ut hur de ska köra. Det tycker vi skulle vara spännande. Våra företag behöver också rekrytera i framtiden och då behöver vi väcka barns intresse för teknik.

Malin Carlsson menar också att öka barns intresse för teknik kommer bidra till att minska klyftorna i samhället. Att barn får en möjlighet att ha förebilder och en tro på sig själva är en viktig nyckel för att lyckas i livet menar hon.

– Idag finns det ett stor engagemang, alltså samhällsengagemang och socialt engagemang, hos väldigt många företag man möter, så jag tror att det här också kan skapa en väldigt stor vi-känsla. Att vi gör det tillsammans och att man känner att man har ett ansvar även för de som kommer efter oss, våra barn och unga.

”Det finns en del områden där man aldrig kan åka iväg på läger”

Förutom teknik kommer idrottslivet blomstra i Socialdemokraternas framtida Borås. Här har alla möjlighet att vara med i en idrottsförening och åka på läger, oavsett i vilken stadsdel du bor i eller vilken inkomst du har.

– Det finns en del områden där man aldrig kan åka iväg på läger eller så om man är aktiv i en idrottsförening medan andra föreningar kan åka iväg och spela turneringar. Det där är nånting vi behöver titta på, både för folkhälsans skull men också för barnens möjligheter, säger Malin Carlsson.

Idrott och teknik i all ära men Socialdemokraternas hjärtefråga förblir även i framtida Borås välfärden.

– Om vi nu ändå haft obegränsat med pengar så hade vi utökat öppettiderna på fritidsgårdar och bibliotek, anställt mer personal inom förskola, skola, omsorg och äldreomsorgen, ökat byggandet av nya förskolor, ombyggnation av skolor, nya skolor, fler LSS-boenden och nya boenden för vård och omsorg samt infört fri kollektivtrafik.

Hur mår man i Socialdemokraternas Borås?

Annons

– Man mår bra! Det handlar om att vi får en vi-känsla som boråsare och att man känner att oavsett var någonstans man bor så är man en del av Borås och har en plats här.

Här kan du se ett smakprov av samtliga partiers visioner för Borås:

Frida BergstedtSkicka e-post
Det här innehållet är producerat av Beta Borås. Beta Borås är en testredaktion i ett forskningsprojekt med syfte att skapa nya sätt att göra lokal samhällsjournalistik riktat till målgruppen 25-35 år. Projektet pågår till 30 september 2018 och är ett samarbete mellan Borås Tidning, Södertörns högskola, Rise Interactive och Lindholmen Science Park.
Annons
Annons
Annons
Annons