Annons

En stad där förlamade kan gå - kliv in i Sverigedemokraternas Borås

I Sverigedemokraternas framtida Borås kan förlamade personer gå och skolbarn ska kunna promenera till skolan. Men för att shoppa på varuhus får du åka till Viared.
Beta Borås • Publicerad 5 september 2018
Illustration över Sverigedemokraternas vision för Borås.
Illustration över Sverigedemokraternas vision för Borås.Foto: Erik Nylund/VisualizeThat

I Regementets pampiga byggnader huserade en gång i tiden ett infanteriförband och var i bruk under svenska armén fram till 1998. Idag är här lugnt och tyst utan mer rörelse än Ica-bankens huvudkontor. Det vill Sverigedemokraterna ändra på om de får bestämma fritt över Borås och ha obegränsat med pengar.

– Om vi skulle få som vi vill skulle vi ha ett bostadsområde här ända upp till Pickesjön. Många andra partier vill ju förtäta stan, de vill bygga stora höga hus. Vi är ganska nöjda med stan som den är, vi ser inget behov av att slänga upp höghus överallt. Däremot ser vi gärna att stan växer på bredden, säger Sverigedemokraternas Björn Qvarnström.

Annons

Här på Regementet skulle Sverigedemokraterna även bygga en av de nya grundskolorna som de anser behövs i Borås. Visionen är att bygga flera mindre skolor så man är närmare barnen.

– Jag minns när jag var liten kunde jag ta mitt pick och pack och gå till skolan. Nu kör alla bil. Vi vill att man ska ha nära till skolan och att man ska ha ett så pass tryggt samhälle att man kan gå. Man ska inte behöva hämta sina barn med bil. Sen ju större skola man har ju mer opersonlig blir den. Vi vill ha en skola där lärarna känner igen sina elever.

Det är inte bara Regementet som ska husera en ny stadsdel, Sverigedemokraterna vill även bygga bostäder på Knalleland och flytta Knalleland i dess nuvarande utformning till östra Viared. Intill det nya bostadsområdet ska badhuset i Alideberg byggas ut till sportcenter med kombinerat badhus och ishall då dessa två funktioner ska kunna ta värme respektive kyla från varandra. Bostadshusen kommer vara av blandad karaktär, både bostadsrätter och hyreslägenheter.

– Bygger du ett nytt område kan man kombinera boendeformer men vi tycker inte det finns någon anledning att förändra redan befintliga områdens karaktär så som en del andra partier vill göra, säger Björn Qvarnström.

”Jag tycker att det är en av de vackraste grejerna vi har i Sverige, att ingen ska behöva dö ensam”

Att bli äldre i Sverigedemokraternas Borås är lätt. Dels har det satsats på fler och mindre äldreboenden men också på intensivare vidareutbildningar för undersköterskorna. Störst är dock införandet av exoskelett. Exoskelett är ett mekaniskt skelett som man sätter utanpå kroppen som gör att personer med begränsad rörelseförmåga kan röra sig fritt igen.

– Här finns en enorm utvecklingspotential inom äldreomsorgen. Hemtjänstens uppgift blir kanske att komma hem till en brukare, sätta på exoskelettet på morgonen och sedan säga ’bye bye have a nice day’. Sen kommer man på kvällen när de ska lägga sig och tar av skelettet. Tekniken finns i princip redan och tänker man då 20-30 år framöver kan vi ha en äldreomsorg där man nästintill slipper de rörelseförknippade problemen. Det förbättrar naturligtvis arbetssituationen för våra undersköterskor, säger Björn Qvarnström.

När kroppen ändå inte orkar längre, inte ens med ett externt superskelett, har det i Sverigedemokraternas framtida Borås byggts ett hospis intill vackra Viaredssjön. Här kan man välja att somna in omgiven av kompetent utbildad personal och nära och kära.

– Jag har jobbat rätt mycket med att sitta vak och jag tycker att det är en av de vackraste grejerna vi har i Sverige, att ingen ska behöva dö ensam, säger Björn Qvarnström.

Hur mår man i Sverigedemokraternas Borås?

– Man mår bra genom att känna sig trygg. Man har en gemenskap. Man har tilltro till människor. Det finns ingen anledning att titta sig bakom ryggen utan folk har varandras ryggar, man känner att folk och samhället finns bakom dig. Du har hjälp som du behöver, samtidigt som du har ett ansvar att lösa dina problem. Det går inte att lägga över dina problem på samhället heller. Du måste ta hand om och lösa det men om det skiter sig totalt så finns samhället där.

Annons

Här kan du se ett smakprov av samtliga partiers visioner:

Frida BergstedtSkicka e-post
Det här innehållet är producerat av Beta Borås. Beta Borås är en testredaktion i ett forskningsprojekt med syfte att skapa nya sätt att göra lokal samhällsjournalistik riktat till målgruppen 25-35 år. Projektet pågår till 30 september 2018 och är ett samarbete mellan Borås Tidning, Södertörns högskola, Rise Interactive och Lindholmen Science Park.
Annons
Annons
Annons
Annons