Annons
Innehåll från BORÅS ENERGI OCH MILJÖ

Tips på vad du kan göra för att undvika fulplast

Idag återvinns en alldeles för låg andel plast samtidigt som mängden plast i samhället ökar. I Sverige återvinns bara var fjärde plastförpackning och det beror delvis på att plasten har för dålig kvalitet för att kunna bli ny plast. Du som konsument kan också göra medvetna val för att stoppa fulplasten.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Fem saker du kan göra för att få bort fulplasten.

– Återvinn plast! Det viktigaste du kan göra är att sortera all plast och inte lägga någon plast i restavfallet. Även kladdiga plastförpackningar kan återvinnas. Hälften av alla plastförpackningar sorteras inte utan läggs i restavfallet, säger Cecilia Belfrage på Borås Energi och Miljö.

– Undvik onödig plast, använd inte engångsbestick och -muggar i plast. Du kan till och med ta med en egen låda till hämtmaten för att undvika onödig plast som dessutom ofta är svart plast som är extra svår att återvinna.

Välj ofärgad plast när du kan, den är lättare att återvinna.
Välj ofärgad plast när du kan, den är lättare att återvinna.

Ytterligare tre smarta tips handlar om att:

  1. 1 Välja ofärgad plast när du kan, den är mycket lättare att återvinna. Det är också bra om etiketterna på förpackningen inte är för stora.
  2. 2Återanvända så mycket du kan, många saker i plast kan användas igen. Diska glassburken och använd den till att förvara rester eller frysa in bär.
  3. 3Satsa på återvunnet, köp produkter av återvunnen plast och vill du påverka butiker och producenter ännu mer så fråga efter det när du handlar.
Fulplast är all plast som inte går att återanvända eller återvinna.
Fulplast är all plast som inte går att återanvända eller återvinna.

Vad är fulplast och varför är den ett problem?

Fulplast är all plast som inte går att återanvända eller återvinna och därför förbränns istället för att bli ny plast. Det handlar till exempel om att det finns hundratals olika sorters plast, att plasten innehåller farliga kemikalier och att den designas med klisterlappar som är svåra att tvätta bort. Fulplast är också all onödig plast som fortfarande används, som plasten runt cigarettpaket och tidningar. Eftersom 99 procent av all plast tillverkas av olja leder detta till stora koldioxidutsläpp.

– Ett kilo plast som återvinns minskar koldioxidutsläppen med två kilo. Om all plast gick att återvinna och vi sorterade den för återvinning, skulle vi gemensamt minska Sveriges utsläpp av koldioxid med flera miljoner ton, säger Cecilia.

Endast var fjärde plastförpackning återvinns i Sverige.
Endast var fjärde plastförpackning återvinns i Sverige.

EU-lagstiftning stoppar engångsplast och lösa korkar

2019 beslutade EU om ett nytt direktiv som ska minska plasten i haven och ett steg mot en mer cirkulär ekonomi. Direktivet kallas ”Engångsplastdirektivet” och innebär många förändringar för både producenter och privatpersoner.

Till exempel har hittills ett tiotal engångsplastprodukter förbjudits helt och andra produkter fått högre krav för att minska konsumtion och främja bättre materialåtervinning. Producenter har även fått större ansvar för avfallet som deras produkter ger upphov till.

Restauranger och kaféer som serverar mer än 150 måltider eller drycker i engångsartiklar per dag måste dessutom kunna erbjuda sina kunder ett flergångsalternativ.

En ny del i direktivet gäller att endast dryckesbehållare med korkar eller lock som sitter kvar hela behållarens livslängd är tillåtna på den europeiska marknaden från juli i år.

– De fastsittande korkarna är omdebatterade men ett exempel på att det jobbas med nedskräpning och återvinning av plast på flera nivåer, säger Cecilia.

Det allra viktigaste du kan göra  är att sortera all plast och  inte lägga någon plast i restavfallet.
Det allra viktigaste du kan göra är att sortera all plast och inte lägga någon plast i restavfallet.

VISSTE DU ATT:

• Hälften av alla plastförpackningar läggs i restavfallet istället för att sorteras.

• Färgad plast begränsar möjligheten att återvinna plasten till nya produkter.

• Ett kilo plast som återvinns minskar koldioxidutsläppen med två kilo.

• 80–85 procent av det skräp som hittas på stränder inom EU är plast och hälften av plastskräpet är engångsartiklar.

• Bara 8 procent av all plast som säljs i Sverige idag återvinns och blir ny plast, om man enbart räknar plastförpackningar är siffran 27 procent.

Läs mer här

Annons
Innehåll från BORÅS ENERGI OCH MILJÖ

Läs mer:

Så får du nya matavfallspåsen att hålla

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se