Annons
Innehåll från ETON SYSTEMS

Snart är Eton Systems storsatsning i Nordskogen klar

I snart 60 år har Boråsföretaget Eton Systems hjälpt konfektions-, hemtextils-, möbel-, och bilindustri över hela världen att minimera defekter, minska kvalitetskostnaderna och effektivisera ytor. Nu tar man nästa stora steg bygger en toppmodern fastighet i Nordskogen.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Eton Systems är en världsledande tillverkare av takhängande conveyorsystem, det vill säga löpande transportband, för produktionsanläggningar. För Boråsföretaget har hållbarhetsfrågor varit på agendan i många år och därför konstant i fokus i det kontinuerliga innovationsarbetet. Skräddarsydda materialhanteringslösningar utformas med fokus på att vara energieffektiva och gynna skalbarhet.

– För oss är detta visserligen en stor satsning, men egentligen ett väldigt enkelt beslut. Vi är starkt motiverade att dra vårt strå till stacken och göra allt vi kan för att skapa hållbar verksamhet. I denna nya fastighet står vi mer än väl rustade att möta framtida miljökrav, säger Eton Systems styrelseordförande Fredrik Helgesson.

”Vi räknar med en total energibesparing i byggnaden på 30 procent.”

Snart är den klar storsatsningen på Bergkantsgatan i Nordskogen – en toppmodern 5 600 kvadratmeter stor fastighet, som rymmer både kontor, produktion och lager, uppförs i samarbete med Mölndalsföretaget BRA Bygg.

– BRA Bygg är en väletablerad aktör inom byggbranschen och har byggt många referensobjekt som gjorde att vi inte tvekade att kontakta dem för ett samarbete, säger Jerker Krabbe.

– Vi har haft ett både snabbt och smärtfritt bygge där första spadtaget gjordes i maj 2023 och nu står vi redo att flytta in i april i år.

Den nya produktionshallen byggs med en stomme i trä och förbereds, tillsammans med kontorsdelen, för att certifieras enligt miljöklassningssystemet Breeam-nivå Very Good.

BREEAM är en internationell miljöcertifieringsstandard som skapar en fastighet som starkt bidrar till en bättre miljö och bättre investering. Det betyder konkret att byggnaden har en hög nivå av hållbarhetsprestanda vad gäller energieffektivitet, vattenförbrukning, inomhusklimat, materialval, hantering av avfall, transporter mm där man till exempel även mäter CO₂ avtryck för de anställda som jobbar i fastigheten.

Fastigheten rymmer både kontor, produktion och lager.
Fastigheten rymmer både kontor, produktion och lager.

Därutöver har fastigheten försetts med solpaneler för att ytterligare reducera klimatpåverkan. Eton Systems har i samma anda valt att minska energiåtgången i sin produktion genom att ta bort lackeringen av sina profiler till transportsystemen.

Detta resulterar i en reducerad energiåtgång genom att man tar bort ugnarna som behövdes för lackeringen. Man räknar med en total energibesparing i byggnaden på 30 procent. På köpet så blir produktionen mer klimatvänlig då miljöfarliga kemikalier försvinner ur produktionen.

”Vi ser gärna att fler företag flyttar till Nordskogen och blir en del av det nya området som Borås satsar på”

Närheten till Textilhögskolan är av stort värde för Eton Systems, såväl för utveckling och rekrytering som självklar närvaro i textilbranschen.

– Vi ser gärna att fler företag flyttar till Nordskogen och blir en del av det nya, framtida området som Borås satsar på, säger Jerker Krabbe, VD på Eton Systems.

Den nya produktionshallen på Bergkantsgatan i Nordskogen byggs med en stomme i trä och förbereds, tillsammans med kontorsdelen, för att certifieras enligt miljöklassningssystemet Breeam-nivå Very Good.
Den nya produktionshallen på Bergkantsgatan i Nordskogen byggs med en stomme i trä och förbereds, tillsammans med kontorsdelen, för att certifieras enligt miljöklassningssystemet Breeam-nivå Very Good.

– Det känns extra roligt att vi från Borås producerar produkter som används i hela världen och har så gjort sedan 1967 då Inge Davidsson uppfann systemet och grundade bolaget, säger Jerker Krabbe.

– Inge Davidsson var en sann pionjär som ville att produktionen av Etonskjortorna skulle bli mer effektiv. Han menade att man bara tillför värde i skjortorna när nålen rör sig i tyget och uppfann därför ett sätt att maximera denna tid.

Detta är fram till idag den filosofi som Eton Systems grundas på. Vissa medarbetare som varit med länge hävdar halvt på skoj att japanerna som var på besök på Eton Systems kom på konceptet Lean-produktion för bilindustrin efter detta,

Utöver satsningen med Eton Systems lokaler kommer ytterligare en fastighet byggas i närområdet för framtida hyresgäster.

– Vi har möjlighet att utveckla vår fastighet för fler hyresgäster som vill satsa vidare i fräscha och miljöanpassade lokaler, säger Magnus Andersson, VD för BRA Bygg.

Avknoppning från skjortorna

Eton Systems AB grundades 1967 som en avknoppning från skjorttillverkaren Eton. I dag är företaget en global leverantör av anpassade materialhanteringslösningar, så kallade conveyorsystem. Eton Systems omsätter drygt 100 MKR och sysselsätter cirka 60 personer.

Utöver satsningen med Eton Systems lokaler kommer BRA Bygg att bygga ytterligare en fastighet i närområdet för framtida hyresgäster.
Utöver satsningen med Eton Systems lokaler kommer BRA Bygg att bygga ytterligare en fastighet i närområdet för framtida hyresgäster.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se