Annons
Innehåll från BORÅS ELHANDEL

Slipp oroa dig för elmarknadens svängningar!

Det går att påverka sin elräkning genom att tänka på hur mycket och när man konsumerar el. Men långt ifrån alla kan ha Timspot-avtal och många längtar efter mer förutsägbarhet. Då tror Andréas Edlund på Borås Elhandel att ett Fastpris-avtal kan vara ett bra alternativ.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Sedan i september 2022 har svenskarna stadigt minskat sin elanvändning om man jämför med året innan. Det tyder på att många har förstått nödvändigheten i att se över sin elkonsumtion, både för elräkningens och samhällets skull. Vi har tillsammans minskat belastningen på våra elnät och fått en djupare förståelse för hur elmarknaden i stort fungerar.

I samband med att vi lärt oss mer har också utbudet på marknaden förändrats, och nu erbjuds mängder av olika avtal som baseras på spot-priserna på elbörsen.

– Att ha ett Timspot-avtal är ett jättebra sätt att förena nyttan i att minska sin elförbrukning och justera sina elvanor med nöjet att i större utsträckning kunna påverka sin elfaktura. Men det kräver såklart lite mer av dig som konsument, och faktum är att det är svårt att helt bli av med oron för elräkningen, oavsett hur mycket tid och energi man än lägger på att ha kontroll, säger Andreas Edlund på Borås Elhandel.

”Hos oss kan du binda ditt elpris på mellan ett till tre år”

Med andra ord finns det många orsaker till att man kanske inte kan, eller vill, ha ett Timspot-avtal. Det finns många som vill ha ännu mer trygghet, och en tydligare känsla för hur saker ska bli.

Med ett Fastpris-avtal får du ett fast pris per kilowattimme och du vet alltså vad elen kommer att kosta under hela din avtalsperiod.

– Du kan fortfarande påverka din elfaktura genom hur mycket el du använder, men du påverkas alltså inte av svängningarna på elmarknaden. Hos oss kan du binda ditt elpris på mellan ett till tre år, och kan lägga din energi på annat än just energin, säger Andréas.

– Hos oss kan du som bor i bland annat Ulricehamn och Borås binda ditt elpris på mellan ett till tre år, och kan lägga din energi på annat än just energin.

Vill du veta mer om Fastpris-avtal, eller något annat av våra avtal, kan du gå in på boraselhandel.se. Känner du dig osäker på vilket avtal som är bäst för dig och din livssituation är du också varmt välkommen att kontakta kundsupporten, de hjälper dig.

Vill du veta var elen kommer att kosta per kilowattimme nästa månad dår är Fastpris-avtal smart.
Vill du veta var elen kommer att kosta per kilowattimme nästa månad dår är Fastpris-avtal smart.

Två sätt att spara pengar

Med ett Fastpris-avtal vet du vad varje kWh kommer att kosta under hela avtalsperioden. Beloppet på fakturorna kan fortfarande variera, eftersom mängden el du använder varierar från månad till månad. Att använda mindre el ger dig alltså ett lägre belopp på din faktura, men utöver minskad användning är energieffektivisering ett annat bra begrepp att ha koll på.

1. Minskad energianvändning kan innebära rena energibesparingar som att ta kortare duschar eller sänka inomhustemperaturen. Det kan också handla om att tänka el-smart i vardagen, genom att till exempel genom att baka och laga mat i samma veva, så att du inte behöver värma upp ugnen två gånger, och vrida av vattnet i duschen under tiden du schamponerar håret.

2. Energieffektivisering handlar om att man, med hjälp av bättre och effektivare teknik, kan få ut samma resultat men med mindre energi. Det kan alltså handla om att byta ut saker i hemmet som drar onödigt mycket energi, till nyare och mer energieffektivare modeller.

Varför är Fastpris-avtal dyra?

När elhandelsbolagen köper el på elbörsen vet de inte vad elen kommer att kosta när du som konsument använder den. Med Fastpris-avtal tar elhandelsbolagen en större risk, eftersom priset på el kan variera kraftigt på elbörsen under en fastavtalsperiod, och är elpriset högre än det du betalar måste elhandelsbolagen stå för mellanskillnaden. Den senaste tiden har elpriset svängt historiskt mycket, och det är alltså på grund av det som avtal med fast pris har varit dyrare än tidigare.

Något lägre elpriser i början av 2023

Elpriserna i januari blev betydligt lägre än vad som förutsågs i december. Orsakerna är minskad elkonsumtion, milt väder och välfyllda gaslagret i Europa. Mycket talar för att vi har den värsta pristoppen för el bakom oss. Dock kommer marknaden med största sannolikhet svänga en hel del även framöver. Därför rekommenderar vi att du fortsätter vara aktiv, se över dina elavtal och spara el där det går. Ett Fastpris-avtal gör ju att du slipper oroa dig för kommande svängningar, kanske kan det vara en god investering?

Smarta eltips!

Mer el i flödet!

Genom att följa elhandelsbolag på sociala medier kan du få löpande information om vad som händer inom el- och energi just nu direkt i ditt flöde. På @boraselhandel finns elspartips, elrelaterade nyheter och information om olika elavtal.

Testa smarta FAQ!

boraselhandel.se hittar du den smarta och proaktiva, FAQ. Där finns hjälp dygnet runt, för att göra det enkelt att göra smarta och hållbara val.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se