Annons
Innehåll från FÖRETAGARNA

Långsiktigt och hållbart företagande i fokus: Vem blir årets företagare 2024?

Årligen utser Företagarna Årets Företagare och Årets Unga Företag i Borås. Förra årets vinnare var Bruket i Wiared samt WY Dansskola. I år hoppas man på ett ännu större engagemang från invånarna att nominera företag som passar in under årets tema där samhällsengagemang och hållbarhet står i fokus.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Det företag som kammade hem vinsten för Årets Unga Företag förra året var WY Dansskola.

– Vi blev både glada och överraskade när vi fick reda på att vi blivit nominerade och utvalda till finalister. Att juryn dessutom gjorde bedömningen att vi skulle utses till Årets unga företagare kändes otroligt stort och hedrande. Vinsten har inneburit en stor spridning av intresset för dans bland Boråsarna och många har kontaktat oss och varit nyfikna på oss och vår verksamhet. Att öka dansintresset i Borås är en del av vår vision och den här utmärkelsen har verkligen hjälpt till med det, säger Wilma Junger, en av de två grundarna av dansskolan.

”Vinsten har inneburit en stor spridning av intresset för dans bland Boråsarna och många har kontaktat oss och varit nyfikna på oss och vår verksamhet”
Helen Emanuelsson, Creative Cultures Consulting, juryns ordförande.
Helen Emanuelsson, Creative Cultures Consulting, juryns ordförande.

Helen Emanuelsson, Creative Cultures Consulting, är juryns ordförande och berättar om årets tema.

– I förra årets tävling handlade det om att våga satsa på sitt företagande i en utmanande omvärld. Det här året fokuserar vi mer på samhällsengagemang och samverkan lokalt – ett långsiktigt och hållbart företagande där människan står i fokus – medarbetare, kunder och invånarna i Borås. Det handlar inte bara om ekonomisk framgång, utan att tänka på vad man vill åstadkomma med sitt företagande på lång sikt, säger hon.

”Det här året fokuserar vi mer på samhällsengagemang och samverkan lokalt – ett långsiktigt och hållbart företagande där människan står i fokus”

Vinsten som Årets Företagare 2023 kammade Bruket i Wiared hem. Deras affärsidé innefattar att skapa en kreativ plats där människor kan mötas, där idéer kan födas, vackra miljöer kan inspirera, saker och smaker kan upplevas. Företaget grundades och drivs av Ann-Louise Håkansson och Sandra Stefansson.

– Att vinna det här priset var helt fantastiskt, ingen av oss trodde att vi hade en chans att vinna när vi såg vilka övriga företag som var med. Vi gick till eventet med inställningen att det blir kul att vara där en stund. Vi blev verkligen helt tagna på sängen när det meddelades att vi vann, säger Sandra.

Sandra Stefansson (till vänster) och Ann-Louise Håkansson som driver företaget Bruket i Wiared trodde inte att de hade en chans, men kammade hem priset för Årets Företagare i Borås 2023.
Sandra Stefansson (till vänster) och Ann-Louise Håkansson som driver företaget Bruket i Wiared trodde inte att de hade en chans, men kammade hem priset för Årets Företagare i Borås 2023.

Hon berättar att de blev extra glada för priset då det var ett kvitto på att allt det jobb och slit de gjort faktiskt syns och märks utåt.

– Dessutom betyder det extra mycket när det kommer från ett sådant forum som Företagarna som vet vad det innebär och vad som krävs.

Bruket i Wiared har öppet alla årets månader men just nu går de mot sin högsäsong som varar maj till september. Den inleds med en påskmarknad, sedan följer musikkvällar i maj med både små och stora konserter, sommaren fylls på med bröllop och andra festligheter.

– Vi tycker att det är extremt roligt att jobba med människor och skapande kring konferenser, bröllop och konserter. När känslan infinner sig att ”fasen vad bra det blev” blir vi taggade på att göra det igen. Det kanske låter klyschigt men vi mår bra av att göra gott för andra, säger Sandra.

”Att vinna det här priset var helt fantastiskt, ingen av oss trodde att vi hade en chans att vinna när vi såg vilka övriga företag som var med”

Hennes råd till andra som vill starta och driva företag är att lyssna till sig själv och ta alla goda råd med en nypa salt.

– Hade vi lyssnat på alla råd vi fått hade vi inte fått en tiondel gjort. Lyssna på dig själv, om du jobbar med det du har störst passion för, då känns det lättare att lägga ner de där extra tio timmarna som egentligen inte finns.

Sandra beskriver arbetet med Bruket i Wiared som extremt varierande. Ingen dag är den andra lik i och med att verksamheten är så bred.

– Ena stunden står jag och gör räkmackor för att nästa stund sitta i möte med kommunen eller boka artister. Vi har vuxit så snabbt att det är svårt att få tiden att räcka till, vi skulle behöva ge varje ben i verksamheten fullt fokus vilket är omöjligt då det är så många delar.

Förra året utsågs WY Dansskola och Bruket i Wiared till Årets Unga Företag samt Årets Företagare i Borås 2023.
Förra året utsågs WY Dansskola och Bruket i Wiared till Årets Unga Företag samt Årets Företagare i Borås 2023.

Vilka företag som kammar hem priserna för Årets företagare samt Årets Unga företagare i år återstår att se. Tveka inte att nominera det företag som du vill se på prispallen i år.

Vinnare av Årets Unga Företag samt Årets Företagare i Borås 2023.

WY Dansskola

Duon som gjort mycket för Borås danskultur utsågs till Årets Unga Företagare i Borås 2023.

Läs mer om utmärkelsen för WY Dansskola och juryns motivering.

Bruket i Wiared

Årets Företagare i Borås 2023 är Ann-Louise & Sandra som driver Bruket i Wiared.

Läs mer om utmärkelsen för Bruket i Wiared och juryns motivering.

Årets tema för Årets Företagare Borås 2024:

I år söker Företagarna särskilt den företagare vars vision omfattar att skapa en varaktig påverkan på samhälle och människa, och som aktivt bidrar till sin bygd eller stad på lång sikt.

Läs mer här om årets tema

Nominera Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Borås!

Nu öppnar Företagarna nomineringen till Årets Företagare och Årets Unga företagare. I år söker man särskilt den företagare vars vision omfattar att skapa en varaktig påverkan på samhälle och människa, och som aktivt bidrar till sin bygd eller stad på lång sikt.

På lång sikt strävar Årets Företagare 2024 efter att vara en förebild och visa att hållbarhet, en affärsverksamhet som slår vakt om människan och samhällsengagemang, inte bara är etiskt riktiga, utan också lönsamma och hållbara strategier. Genom att tydligt definiera och följa sin långsiktiga vision kan Årets Företagare göra verklig skillnad och inspirera andra att följa i deras spår.

Du kan nominera dina favoriter fram till 15 juni.

Kriterier

För att bli nominerad till utmärkelsen Årets Företagare och Årets Unga Företagare ska följande kriterier uppfyllas:

Äga & Driva

Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är verksam i företaget. Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Viktigt eftersom det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas.

Ledare & Förebild

Aspekten belyser på vilket sätt företaget bidrar till samhället genom sitt agerande. Det kan röra sig om till exempel:

1. Engagemang i att utveckla sitt företags eller sin verksamhets miljöarbete.

2. Stöttar lokala verksamheter, föreningar med mer.

3. Ansvar gentemot leverantörer och kunder.

4. Anställer personer som annars hade haft svårt att komma in på arbetsmarknaden.

5. Har påverkat politiken till godo för andra företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.

Kreativitet & Innovation

Aspekten belyser på vilket sätt som företaget arbetar på ett innovativt sätt med sin vara eller tjänst. Det kan till exempel visa sig genom:

1. Företaget har tagit en klassisk vara eller tjänst men säljer den på ett nytt sätt, med ett utökat värde för sina kunder eller på något annat sätt omvandlat sitt erbjudande på ett sätt som fått dem att utveckla sin bransch.

2. Företaget har en innovativ produkt eller tjänst som de utvecklat och som skapat nya möjligheter inom dess bransch. Kanske har företaget också förändrats genom sin verksamhet? Patenterade lösningar, forskning som omvandlats till verksamhet etc.

Lönsamhet & Tillväxt

Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher. Genom UC-rapporter har Företagarna sammanställt en bild av företagets ekonomi de senaste fyra åren (för vissa bolag där verksamheten inte bedrivits i fyra år kan detta vara kortare). De delar som vi kollat djupare på är omsättning, antal anställda, årets vinst och nettomarginal.

Formella krav

Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se