Annons
Innehåll från POINT LOGISTIK

Hur intelligenta är dina strumpor?

Möt Nabeel Khalil – en av många tidningsbud som på natten, året runt, ser till att viktiga nyheter och efterlängtade paket hamnar rätt. På dagen funderar han bland annat på hur våra strumpor kan bli mer intelligenta eller hur olika textila material kan hjälpa till inom sjukvården
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

– Pakistan är en stor producent av kläder och textilier. I rollen som textilingenjör såg jag där bland annat till att Lindex och H&M fick sina jeans sydda. Konfektionsbranschen är resursintensiv och en ganska miljöpåverkande bransch så jag började fundera över hur jag kunde bidra och utveckla min profession ytterligare. Kanske arbeta med forskning och utveckling kring både miljöfrågor och textila material. säger Nabeel

– Ja, och sedan stod jag där på Landvetter 2018 utan att egentligen veta mer än att Sverige var ett bra land och svenska företag var trevliga. Och att det fanns väldigt mycket textilkunskap här. Det räckte långt visade det sig,

Nabeel började jobba på Point Logistik och skrev samtidigt in sig på Borås Högskola för en masterutbildning. Och det var här han på riktigt fick upp ögonen för så kallade intelligenta textilier.

– Vi tänker kanske gärna att textilier bara är lika med ”kläder”. Men textila material finns även i kablar, sanitetsprodukter och olika medicinska hjälpmedel och vårdprodukter. Det riktigt spännande inträffar när man kombinerar textil med teknik som till exempel har intelligenta sensorer. Då kan man till exempel övervaka kroppens värme och kyla, säger Nabeel.

”Intelligenta strumpor kan kanske optimera ditt löpsteg”

– Det finns till och med plagg som läser av omgivningen, omtolkar intrycket till vibrationer och informerar en dövblind person hur rummet ”ser ut”. Eller intelligenta strumpor med sensorer som registrerar ditt rörelsemönster och så att du kan optimera ditt löpsteg. ”Textila muskler” som både kan lära och hjälpa din kropp att röra sig bättre.

Tanken vad det kan innebära i framtiden är ju oerhört spännande. Om ett intelligent textilmaterial inte bara kan registrera en kropps muskelrörelse utan också till viss del stimulera musklerna, borde det ju faktiskt i princip gå att förprogrammera en heltäckande kroppsstrumpa med vissa specifika egenskaper och rörelsemönster. På med dräkten bara och spela trummor som din idol eller åk skidor lika snabbt som Sverigeeliten. Kom ihåg var ni läste det först.

Deltidsarbete på natten

Point Logistik söker regelbundet nya distributörer. Gå in på pointlogistik.se och se om några distrikt där du bor i närheten behöver fler distributörer.

Annons
Innehåll från POINT LOGISTIK

Läs mer:

Ny föreställning varje natt

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se