Annons
Innehåll från BORÅS STAD

Cykla på Kransmossen – skyltade banor visar vägen

Allt från svarta banan till den gröna. Gillar du att cykla mountainbike så finns det skyltade mountainbikeleder på Kransmossen, strax utanför Borås. Cykelentusiaster i Borås Cykelamatörer har med stöd av kommunen byggt flera banor med skiftande svårighetsgrad.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se.

Friluftsområdet Kransmossen sjuder av liv, det är en solig och varm dag. En bit från fotbollsplanerna syns allt från promenadgrupper, vältränade löpare, hundar med sina ägare, en familj som grillar i en grillstuga och så förstås cyklister.

För Gustav Carlsson och hans söner Valdemar Carlsson Steen, 16 år, och Albert Carlsson Steen,13 år, är cykling en familjetradition.

– Det är främst mountainbike vi håller på med, säger Gustav.

Mamma Angelica Carlsson Steen som är hemma idag, gillar också att cykla men tävlar inte. Familjen bor inte långt från Kransmossen som ligger i Trandared, strax utanför Borås.

Familjen är aktiva medlemmar i Borås Cykelamatörer och de både tränar och tävlar med cykel, framförallt i XC - Crosscountry mountainbike.
Familjen är aktiva medlemmar i Borås Cykelamatörer och de både tränar och tävlar med cykel, framförallt i XC - Crosscountry mountainbike.

Familjen är passionerade cyklister med en gemensam kärlek till cykelsporten. De är aktiva medlemmar i Borås Cykelamatörer och både tränar och tävlar med cykel, framförallt i XC - Crosscountry mountainbike.

Intresset för cykling kom tidigt för båda bröderna, mycket tack vare pappa Gustav.

– Jag började med en springcykel när jag var liten. Sedan blev det en balanscykel och så fortsatte det därifrån, säger Valdemar.

Albert var inte långt efter.

”Du var väl två år när du började cykla och älskade det”

– Du var väl två år när du började cykla och älskade det. Vi cyklade runt med dig på stigarna här på Kransmossen nästan varje dag, det har alltid varit ett favoritområde. Det fanns inte så många stigar att cykla på då som det gör nu, säger Gustav.

Borås Cykelamatörer har spelat en stor roll i familjens cykelresa.

– Klubben har träningar två till fyra gånger i veckan. Vi ses på tävlingar och tränar tillsammans, det är en härlig gemenskap, säger Gustav.

Den lättaste banan är den gröna banan som är ungefär 700 meter lång och tuffaste banan är den svarta som är 2600 meter.
Den lättaste banan är den gröna banan som är ungefär 700 meter lång och tuffaste banan är den svarta som är 2600 meter.

De senaste åren har klubben, med stöd från kommunen, byggt upp fem mountainbikebanor på Kransmossen.

– Vi har byggt banorna själva med ekonomisk hjälp från Borås Stad, Anna Karlsson från kommunen har varit superhjälpsam, säger Gustav.

Det är Borås Stad som äger och bygger banorna, men i stället för att anlita företag är föreningen Borås Cykelamatörer anlitade.

– Cykelföreningen har gjort ett otroligt bra jobb. Man kan köra under större delen av året, här är bra terräng, säger Anna Karlsson, fritidsutvecklare vid fritids- och folkhälsoförvaltningen.

Sedan början av sommaren finns det skyltar som visar var cykelbanorna går.
Sedan början av sommaren finns det skyltar som visar var cykelbanorna går.

Den lättaste banan är den gröna banan som är ungefär 700 meter lång. Den består av många kurvor och både små och roliga höjder och knixar att cykla över. Den tuffaste banan är den svarta banan på cirka 2,6 kilometer. Här är det smala och branta skogsstigar med kurvor och hopp som ställer stora krav på fart- och luftkontroll av cyklisten.

– Den svarta banan är verkligen utmanande, den kallas också SM-banan då det har tävlats i Mountainbike-SM där, säger Gustav.

”Tiden bara flyger iväg och man kan njuta av att vara ute i flera timmar”

På frågan om vad som är det bästa med cyklingen lyser Valdemar upp:

– Att vara ute i naturen. Tiden flyger bara iväg och man kan njuta av att vara ute i flera timmar. Och så får man äta mycket gott när man kommer hem!

Pappa Gustav håller med:

– Det är en fantastisk form av träning. Jag har alltid cyklat mycket, även om jag satsade på segling i min ungdom.

Han berättar att han är tidigare elitidrottare och cykeln var då mest ett träningsredskap.

– All typ av cykling var den roligaste fysträningen jag visste.

Gustav är tidigare elitidrottare men då var cykeln mest ett träningsredskap.
Gustav är tidigare elitidrottare men då var cykeln mest ett träningsredskap.

Det är noga med säkerheten och utrustningen.

– Hjälm är ett måste. Och en bra cykel med stötdämpare. Glasögon och cykelskor är också viktiga för komfort och säkerhet, säger Valdemar.

Förutom lite skrubbsår då och då flög han en gång in i ett träd under en tävling.

– Man kommer över rädslan och fortsätter. Att cykla är så roligt.

”Det är en fantastisk form av träning”

Sedan början av sommaren finns det skyltar som visar var cykelbanorna går. Frivilliga från Borås Cykelamatörer har lagt ner mycket arbete på banorna.

– Folk stannar och pratar och tackar för vårt arbete och frågar om de kan hjälpa till. Det är alltid välkommet, säger Gustav.

Han fortsätter:

– Vi har fått mycket positiv feedback. Vi hoppas att fler upptäcker glädjen i cyklingen och att vi kan fortsätta utveckla området.

Fler mountainbikeleder på gång

• Kransmossens frilufts- och rekreationsområde ligger strax öster om Borås intill ett stort natur- och skogsområde.

• Mtb-spåren på Kransmossen är öppna för allmänheten och består av fem leder från 700 meter till 2,6 kilometer.

• Att cykla på mtb-lederna är gratis och öppet för alla.

• Hjälm är ett krav vid cykling för alla på alla mtb-leder.

• Anläggningen är planerad och uppbyggd av Borås Cykelamatörer (BCA) som även driver den på uppdrag av Borås Stad som är ägare.

• Under hösten 2024 kommer ytterligare en längre mountainbikeled att uppföras.

• Du kan även cykla mountainbike på Knektås mountainbikarena i Tosseryd.

Läs mer om vad du kan göra på fritiden i Borås

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se