Annons
Nyheter

Alcogel eller inte?

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2008

Att våra barn kommer bli sjuka under hösten råder inget tvivel om. Frågan är bara hur mycket det kommer bli och om vi kan göra något för att förebygga uppkomsten av någon av infektionerna. I vår familj har vi alltid varit väldigt strikta med handhygien. ALLA måste tvätta händerna efter toalettbesök, inför måltid och efter utelek/dagis. Under vinterhalvåret går jag omkring med en flaska alkogel i väskan. Detta är något jag både fått ris och ros för. Ibland ställde sig mammorna i kö för att få sig en skvätt, ibland fick jag bara oförstående blickar. Var och en blir salig på sin tro och jag tror på antibakteriella vätskor i måttliga mängder. Jag menar inte att man i tid och otid ska dränka in barnen i detta, men efter offentliga besök, när handfat inte finns inom räckhåll har alkogelen varit ovärderlig. Kanske är det just därför vi lyckats hålla oss ifrån magsjukor flera år i rad? Förkylningarna och öroninflammationerna har vi dock inte lyckats förhindra. De har i princip avlöst varandra och nu funderar jag på om vi kan minska ner antalet infektioner något.

Inspirerad av vården och av andra mammor har jag nu samlat ihop till en hygienlista. Så här ska vi försöka göra i höst. Ta gärna efter!

Annons

* jag ska tvätta alla lakan i 95 grader.

* jag ska byta eller koka disktrasan varannan dag

* jag ska byta kökshanddukar varannan dag

* jag ska byta handdukar på våra toaletter varannan dag

* jag ska koka eller byta tandborstar för hela familjen varje vecka

* jag ska hålla efter toaletterna varje dag

* torka av dörrhandtag med rengöringsmedel ofta

* alla ska tvätta händerna efter dagis, utelek och inför måltid

* barnen ska byta strumpor och byxor när det kommer hem från dagis

* ingen får gå in med skor

Annons

* jag ska forstsätta ha en alcogel i väskan

* hålla sjuka barn hemma från barngrupper

* utelek i möjligaste mån

* och ett stort sunt förnuft: för mig har det till exempel varit att hålla de minsta från Lekborgen och liknande under de värsta sjukdomstiderna.

Jag tror att om man lyckas hålla detta kommer antalet infektioner att minska. Barngrupperna på dagis och skola blir bara större och hygienkraven behöver bli detsamma.

Over and out.

Alexandra Magnusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons