Annons

Så kommer vi vidare med Säs Skenes utmaningar

Svar till Claes Redberg (S), Hanne Jensen (S) och Helén Eliasson (S), BT 4/9.
Replik • Publicerad 18 september 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Politisk populism må på kort sikt ge opinionsmässiga vinster, men är inte ett seriöst sätt att garantera en stabil vuxenpsykiatri för invånarna i Marks kommun. Tyvärr är det vad Claes Redberg (S), Hanne Jensen (S) och Helén Eliasson (S) ägnar sig åt i debattartikeln ”Ett borgerligt svek mot Säs Skene”.

För att komma vidare krävs istället en saklig diskussion som inte blundar för verkligheten. För det första dras Säs i dag med underskott i storleksordningen 125–150 miljoner kronor. För det andra saknas såväl specialist- läkare som psykologer och psykiatrisköterskor på den vuxenpsykiatriska mottagningen på Skene lasarett. Verksamheten har därför i praktiken delvis tagits över av personalen i Borås och mobil verksamhet.

”Vi är beredda att omgående påbörja det arbetet och söka en bred politisk överenskommelse som ser till såväl patienternas behov som till Säs ansträngda ekonomi.”
Annons

Att S tillsammans med V och SD i detta läge vill prioritera en investering och omflyttning av kvarvarande verksamhet i Skene löser inget av ovanstående problem. Tvärtom innebär deras förslag dyrare lokaler och en ytterligare ökning av regionens driftsunderskott utan att lösa den personalbrist som råder.

Vad som krävs är ett gemensamt ansvarstagande där vi kan vidta åtgärder som säkrar en fortsatt god vuxenpsykiatri och samtidigt hanterar de ekonomiska underskotten. Så sent som i maj stod Socialdemokraterna bakom det beslut som regionstyrelsen fattade och som ålägger alla styrelser och nämnder att gå igenom och omvärdera sina budgetar för 2019. Syftet är att uppnå ett positivt ekonomiskt resultat för innevarande år.

Från Grönblå samverkan tar vi detta på största allvar. Då duger det inte att som Socialdemokraterna bara säga nej så fort det blir tal om effektiviseringar. Claes Redberg öppnade dock upp för en hantering som skulle kunna vara framkomlig i ett av sina yrkanden på det senaste sammanträdet. Hans förslag innebär att sjukhusdirektören i den fortsatta beredningen ska redovisa flera handlingsalternativ och att föreslagna åtgärder och dess konsekvenser beskrivs ur ett helhetsperspektiv.

Vi från Grönblå välkomnar ett sådant arbetssätt och ambitionen framöver måste vara att hitta en lösning där såväl vårdkvalité som ekonomi beaktas. Den vuxenpsykiatriska mottagningen på Säs Skene är i dag en allmänpsykiatrisk mottagning, vilket innebär att man ska omhänderta samtliga psykiatriska diagnoser. Med en psykiatri som ständigt utvecklas och för att trygga kompetensförsörjningen behöver vi hitta en lösning där vissa basfunktioner mycket väl kan finnas kvar på Säs Skene samtidigt som viss specialiserad vård kan behöva centreras till Borås.

Vi är beredda att omgående påbörja det arbetet och söka en bred politisk överenskommelse som ser till såväl patienternas behov som till Säs ansträngda ekonomi.

Staffan Setterberg (KD), ordförande, Säs

Cecilia Andersson (C), ordförande, södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Lars Holmin (M), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons