Annons

”Metoo är en revolution”

Tiotusentals kvinnor i Sverige har genom Metoo-rörelsen vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp. Rörelsen har lett till politisk förändring och institutioners fall. Nu prisas samordningsgruppen bakom 65 Metoo-upprop i Sverige med Sociala medier-priset på 100 000 kronor.
– Först när kvinnor känner sig trygga i samhället, då har vi lyckats, säger Emmy Lilliehorn.
Visby • Publicerad 3 juli 2018
Emmy Lilliehorn och Elin Andersson representerar samordningsgruppen för Metoo-uppropen i Sverige. Hashtaggen #metoo är vinnare av Sparbanksstiftelsen Sjuhärads sociala medier-pris, som delas ut tillsammans med Borås stad och Högskolan i Borås.
Emmy Lilliehorn och Elin Andersson representerar samordningsgruppen för Metoo-uppropen i Sverige. Hashtaggen #metoo är vinnare av Sparbanksstiftelsen Sjuhärads sociala medier-pris, som delas ut tillsammans med Borås stad och Högskolan i Borås.Foto: Joel Engblom

Under slutet av november och december briserade Metoo-uppropen i Sverige.

Varje dag publicerades debattartiklar i tidningarna där tusentals vittnesmål om sexism, sexuella trakasserier och övergrepp rullades ut. Skådespelarbranschen, restaurangbranschen, juristerna, journalisterna, skolpersonalen, studenterna, läkarna och många andra branscher hade alla sina specifika upprop.

Annons

Över hela samhällsspektrat blottlades en struktur där män beter sig illa mot kvinnor, transpersoner och icke-binära.

– Det var när uppropen från olika branscher kom som man kände att ”det här kommer inte bara vara en trend i några veckor, det här kommer att fortsätta länge.

Det säger Elin Andersson, 35 år, som tillsammans med Emmy Lilliehorn, 30, under tisdagen tog emot Sociala medier-priset i Almedalen för sitt arbete med att samordna de olika Metoo-uppropen från olika grupper i samhället.

– Det blev snabbt en debatt kring det här, att det inte kan stämma, eller att det inte händer i ”min” bransch. Men det vi kunde visa under hösten var att det förekommer överallt i samhället, säger Lilliehorn.

”Man har sett att den som är 65 år och har jobbat som sömmerska har en berättelse som jag känner igen mig själv i. Vi hade aldrig pratat om det annars, och tack vare internet ser vi det”

I början av november bildades samordningsgruppen för uppropen. Arbetet handlade till en början om hur man skulle samordna uppropen så att de inte överröstade varandra med sina vittnesmål om sexism och övergrepp.

– Många blev chockade av det förekom i vissa branscher, som exempelvis läkare. Folk har mer överseende med att det händer i andra yrken, som i restaurangbranschen. Men det vi såg var att vittnesmål var väldigt lika, oavsett inkomst eller utbildningslängd. Det har varit viktigt för oss att lyfta fram de upprop som annars inte skulle bli hörda, säger Lilliehorn.

Hade Metoo varit möjligt utan sociala medier?

– Nej absolut inte. Snabbheten i hur det här har växt hade inte kunnat hända annars. Man har sett att den som är 65 år och har jobbat som sömmerska har en berättelse som jag känner igen mig själv i. Vi hade aldrig pratat om det annars, och tack vare internet ser vi det, säger Emmy Lilliehorn.

Emmy Lilliehorn och Elin Andersson.
Emmy Lilliehorn och Elin Andersson.

Genomslaget för Metoo-rörelsen har varit enormt i Sverige under 2018.

I mars lämnade uppropen gemensamt över sju åtgärdsförslag till jämställdhetsminister Åsa Regnér. I vårbudgeten i april avsatte regeringen över 120 miljoner kronor för ”förebyggande och kompetenshöjande arbete med koppling till Metoo och mäns våld mot kvinnor”.

Annons

Under Almedalsveckan finns det 52 programpunkter som berör Metoo. Svenska akademien har upplösts, i kölvattnet av Metoo.

– En definition av revolution är att institutioner faller. Så man kan kalla det en revolution, säger Lilliehorn.

”För kvinnor är det viktigaste att skammen och tystnadskulturen försvunnit, det har varit jätteviktigt. Att skammen om att prata om det man utsatts för försvunnit. Skammen har förflyttats”

Samordningsgruppen kallar Metoo för en folkrörelse, och definierar den som en trygghetsfråga för politiken att prata om.

– Det visar på ett enormt trygghetsproblem för kvinnor. Det är en tydlig valfråga i år. Kvinnor upplever otrygghet överallt. Man håller om sina nycklar när man går hem, på jobbet, på personalfesten, i skolan. Tar man upp frågan otrygghet så ska det här vara med, säger Elin Andersson.

Svenskarna kallar sig jämställda, sedan avtäcks den här strukturen. Hur rimmar det?

– Det är delvis därför Metoo har kunnat få det genomslaget, för att vi haft den grunden att stå på sedan innan. Trots att vi är en av världens mest jämställda länder så visar det här att vi fortfarande har långt att gå, säger Andersson.

Kritik har funnits kring vad konsekvenserna blivit av Metoo, bland annat uthängningar via sociala medier. Nyligen fälldes sex tidningar för att ha brutit mot god publicistisk sed genom att namnge personer pekats ut för övergrepp.

– Vi har upplevt att det varit svårt för många att skilja på Metoo-kritik och mediekritik. Vi har drabbats av mediernas uthängningar, för att vi blandats ihop. Inom samordningen har vi haft tydliga regler om anonymitet, säger Elin Andersson.

Vad är de viktigaste effekterna av Metoo för män och kvinnor?

– För kvinnor är det viktigaste att skammen och tystnadskulturen försvunnit, det har varit jätteviktigt. Att skammen om att prata om det man utsatts för försvunnit. Skammen har förflyttats, säger Elin Andersson.

Annons

– Jag tror att det är en ögonöppnare för männen. Vill man bidra till en kultur där kvinnor är rädda för en? Den samhällsförändringen måste vi alla hjälpas åt att skapa, säger Emmy Lilliehorn.

Sociala medier-priset från Högskolan i Borås, Borås stad och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad ligger på 100 000 kronor.

Vad ska ni göra med pengarna?

– De kommer att gå till fortsatt arbete med frågorna. Först när kvinnor känner sig trygga i samhället, då har vi lyckats, säger Emmy Lilliehorn.

Joel EngblomSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons